Care sunt următoarele monede expuse riscului deprecierii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Kazahstan, ultima țară care a trimis un șoc pieței valutare globale prin deprecierea cu 22% a monedei tenge într-o singură zi, ar putea să dea un exemplu pentru toate economiile cu o expunere majoră pe relația cu Rusia și China, dar și pentru cele a căror economie se bază intens pe comerțul cu petrol.

Alte 10 valute sunt așteptate să intre în ceea ce se anunță un război al valutelor pe zonă Asia – Africa – Orientul Mijlociu, arată o analiză Bloomberg, citată de Business24.ro.

În cădere

Înainte de tenge a fost dongul vietnamez care a pierdut aproape 7 procente, ca o măsură de protecție în fața devalorizării constante a yuanului chinezesc.

Alte valute tranzacționate la liber, precum randul din Africa de Sud sau liră turcească, au înregistrat de asemenea pierderi, ca urmare a expunerii la piețele din China și Rusia.

Fenomenul este în plină expansiune, atât devalorizarea yuanului efectuată sub controlul Băncii Populare a Chinei, cât și slăbiciunea rublei rusești sau scăderea prețului petrolului dând tonul unor ajustări ale cursurilor de schimb pentru valutele din Asia Centrală, Africa și Orientul Mijlociu.

Cine intră la război

Rialul saudit pare asigurat din punct de vedere al masivei rezerve valutare de 672 de miliarde de dolari constituită de guvernul de la Riad, după cum apreciază analiștii Deutsche Bank.

Cu toate acestea, zvonurile care circulă printre investitori indică o eventuală depreciere a monedei saudite, cauzată de atingerea minimului din ultimii 7 ani la prețul petrolului.

Evoluția actuală a pieței petrolului indică o depreciere de cel puțin 1% a rialului în următoarele 12 luni.

Manatul turkmen nu stă nici el foarte bine. Turkmenistatul este una din fostele republici sovietice care exportă petrol și menține strânse legături economice cu Rusia.

În ianurie, manatul înregistra o primă depreciere de 19 procente a cursului de schimb valutar. Pentru următoarele 6 luni, experții SEB AB Stockholm se așteaptă la o altă rudă de depreciere, estimată la 20%.

Somoni, moneda națională a Tadjikistanului este în același pericol, în condițiile în care tadjicii au legături comerciale strânse cu Kazahstanul. Experții SEB prevăd o depreciere de 10 până la 20 de procente în cazul somoni.

Dramul armenilor evoluează în strânsă legătură cu rublă rusească, un sfert din comerțul țării depinzând de relația cu Moscova. În ultimele 12 luni, dramul a pierdut 15 procente, pe fondul deprecierii cu 46% a rublei.

Monedă kirghiză, șom, va suferi și ea cât de curând o depreciere, ca urmare a strânselor legături comerciale existențe între Kirghistan și Kazahstan, apreciază analiștii BMI Research.

Lira egipteană va avea de suferit că urmare a accesului limitat al investitorilor la valută, măsură impusă de Cairo odată cu declanșarea revoluției „Primăvară Arabă” din 2011.

Traderii cred că moneda egipteană va pierde 22% din valoare în următoarele 12 luni.

Lira turcească este una dintre cele mai puțin performante valute de când China a declanșat șocul în piața valutară. Deprecierea monedei turcești este accentuată și de criza politică și de securitate cu care se confruntă țara.

Naira, moneda nigeriană, a menținut în ultimii ani un curs de schimb stabil ca urmare a relației stabile cu China și a investițiilor derulate de Beijing în regiune.

Prăbușirea pieței petrolului și devalorizarea yuanului ar putea duce la o depreciere a monedei nigeriene cu 20% față de dolar, în următoarele 12 luni.

În aceeași situație se află și moneda cedi, din Ghana, alt mare exportator de petrol de pe continental African. Țara se confruntă și cu un dezechilibru fiscal major, o inflație în creștere și un grad de îndatorare ridicat.

Kwaccha, moneda Zambiei va fi cu siguranță lovită de relația strânsă întreținută cu China.

70% din producția de cupru a Zambiei a fost exportată în ultimii ani direct pe piața chineză, iar declinul înregistrat dee cea de-a două economie a lumii nu este de bun augur.

La aceasta se adaugă prăbușirea prețului la materii prime și rapida depreciere a yuanului din ultima săptămână și jumătate.

Ringgit-ul malaezian se află deja la minimul ultimilor 17 ani, iar rezerva valutară a țării a scăzut sub 100 de miliarde de dolari pentru prima dată în ultimii 5 ani.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...