Canicula din ultima vreme, un mare semnal de alarmă: Trebuie acționat urgent

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Experţii în climatologie au tras recent un semnal de alarmă – omenirea trebuie să acţioneze urgent pentru a reduce emisiile de gaze de seră şi a menţine încălzirea planetei sub limita de două grade Celsius. Iar temperaturile extrem de ridicate din ultima perioada reprezintă un mare semnal de alarmă.

Oamenii de ştiinţă au atras atenţia că valul de căldură din luna iunie, din Europa, are cu siguranţă legătură cu schimbările climatice, scrie The Guardian.

Cercetătorii au analizat recordurile de temperatură şi cele mai recente observaţii şi le-au comparat cu o serie de modele sofisticate pe calculator pentru a calcula cât de mult a contribuit creşterea emisiilor de gaze de seră la şansele ca temperaturile să crească.

Studiul a fost realizat de World Weather Attribution (WAA), o coaliţie internaţională de oameni de ştiinţă care calculează rolul schimbărilor climatice în cazul evenimentelor de vreme extremă.

„Am descoperit legături clare şi puternice între căldura record din luna iunie şi schimbările climatice provocate de om”, a spus Geert Jan van Oldenborgh, de la Insitutul Meteorologic Regal al Olandei.

Totodată, oamenii de ştiinţă au avertizat în luna iunie că o treime din populaţia ţării se confruntă deja cu temperaturi deosebit de ridicate, ca urmare a schimbărilor climatice. Cercetătorii au atras atenţia că asemenea temperaturi ridicate vor deveni o normalitate până în anul 2050, dacă nu sunt făcuţi paşi rapizi pentru a reduce emisiile de gaze.

De altfel, un nou studiu publicat în Journal of Climate arată că partea de jos a atmosferei Pământului s-a încălzit mult mai rapid din 1979 decât credeau oamenii de ştiinţă, bazându-se pe informaţii din satelit, scrie Carbon Brief

Cercetătorii de la Remote Sensing Systems (RSS), din California, arată o încălzire a climei cu 36 la sută mai rapid decât în anul 1979 şi cu 140 la sută mai rapid decât în anul 1998. Până acum, cei care nu cred în schimbările climatice foloseau drept exemplu informaţiile din satelit, care arătau temperaturi mai scăzute ale Pământului, în comparaţiile cu măsurătorile făcute la nivelul solului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...