Candu: Avem voturile necesare pentru a vota modificarea sistemului electoral chiar și în a doua lectură. Nu ne grăbim

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Partidul Democrat susține că are deja voturile necesare, peste 50, pentru a vota în Parlament pentru modificarea sistemului electoral în Moldova, chiar și în lectura a doua. Mai mult, potrivit vicepreședintelui democrat Andrian Candu, președinte al Parlamentului, unii colegi au propus chiar votarea proiectului în prima lectură, astfel ca după avizul Comisiei de la Veneția, acesta să fie aprobat în lectură finală. Totuși, potrivit lui Candu, deocamdată acest lucru nu se va întâmpla.

„Astăzi am discutat și unii colegi au și lansat ideea votului în Parlament. Vreau să vă comunic că sunt destule voturi, peste 50 de voturi, ca proiectul de lege să fie votat chiar și în a doua lectură. Colegii au propus să votăm în prima lectură ca ulterior, după avizul Comisiei de la Veneția, să votăm și în a doua lectură. Însă am reușit să-i conving pe colegi să nu ne grăbim cu votul, deoarece, totuși, dezbaterile au un rol foarte bun, apar opinii și soluții bune care să îmbunătățească proiectul”, a declarat Andrian Candu în cadrul briefingului săptămânal de astăzi de la sediul PDM.

Astfel, potrivit președintelui Parlamentului, chiar dacă sunt destule voturi pentru aprobarea legii în întregime, deocamdată vor continua dezbaterile pe platforma parlamentară.

Andrian Candu s-a eschivat de la întrebarea cine sunt cei peste 50 de deputați gata să voteze pentru introducerea votului uninominal, în special, dacă e vorba de deputații liberali care, anterior, s-au exprimat că nu vor susține introducerea acestui sistem în țara noastră.

„N-o să vă dau mai multă informație decât cea pe care v-am dat-o. Vă mulțumesc foarte mult, dar noi nu ne grăbim cu votul”, a spus Candu, iar întrebat din ce partide fac parte aceștia, președintele Parlamentului a spus: „Din partidele prezente în Parlamentul Republicii Moldova”.

„O astfel de schimbare trebuie să treacă prin dezbateri ample, printr-o expertiză juridică foarte bună pe interior și trebuie să treacă prin expertiza și avizul Comisiei de la Veneția, Consiliul Europei și OSCE/ODIHR”, a mai opinat vicepreședintele democrat.

Cât ține de campania de colectare a semnăturilor în favoartea modificării sistemului electoral, potrivit purtătorului de cuvânt al PDM, Vitalie Gămurari, s-a ajuns la cifra de circa 800 de mii de semnături, ceea ce, potrivit lui, este un record pentru Republica Moldova.

Amintim că în cadrul aceluiași briefing, Andrian Candu a anunțat că Partidului Democrat i s-au alăturat astăzi șase deputați noi. Este vorba de deputații Nae Simion-Pleșca, Ion Balan, Nicolae Juravschi, Vladimir Hotineanu, Petru Știrbate și Angel Agache, aleși pe lista PLDM. Astfel, fracțiunea parlamentară a Partidului Democrat ajunge la un număr de 40 de deputați.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...