Candidatura lui Dodon pentru Apărare: Fost ministru demis pentru furt din depozitele Armatei, implicat în campania celor „30.000 de sirieni” ai Maiei Sandu

Candidatura lui Dodon pentru Apărare: Fost ministru demis pentru furt din depozitele Armatei, implicat în campania celor „30.000 de sirieni” ai Maiei Sandu

În plină campanie electorală pentru alegerea șefului statului, din toamna anului trecut, atât în Capitală, cât și în raioane au fost distribuite pliante cu mesaje denigratoare și manipulatorii la adresa candidatei Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu. Conform unei investigații a portalului anticorupţie.md, candidatul pe care şeful statului îi propune la funcţia de ministru al Apărării, generalul pensionar, Victor Gaiciuc, tot el bun prieten al lui Igor Dodon ar fi implicat în campania denigratoare.

Foile volante, care avertizau despre o eventuală invazie a refugiaților în Republica Moldova, închiderea grădinițelor, dispariția satelor și „pericolul” homosexualilor, nu conțin informații despre cine le tipărește, în ce tiraj și din ce resurse, fapt care contravine legislației electorale, însă reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au aflat cine ar fi pus la cale propagarea falsului electoral.

S-a întâmplat chiar în centrul Chișinăului și nu departe de sediul central al Ministerului Afacerilor Interne, pe str. Ștefan cel Mare 142, acolo unde, la etajul doi, se află biroul Uniunii Ofițerilor din Republica Moldova (UORM), președintele căruia este nimeni altul decât candidatul propus de Dodon la şefia ministerului Apărării, generalul de brigadă Victor Gaiciuc, care i-a luat locul lui Vadim Mișin, ex-deputat și fost lider al partidului Renașterea.

Gaiciuc a ocupat fotoliul de ministru al Apărării între 2001 și 2004, în componența Guvernului Tarlev, și a fost demis prin decret prezidențial ca urmare a unui scandal legat de sustragerea ilegală din depozitele Armatei Naționale a unui lot de arme. La scurt timp, militarul a fost numit Ambasador al Republicii Moldova în Regatul Belgiei și reprezentant al Moldovei la NATO.

Citeşte şi: Igor Dodon îl propune pe generalul Victor Gaiciuc la funcţia de ministru al Apărării: Pe cei doi îi leagă o prietenie de ani buni

Actualmente, el este administrator al companiei de asigurări Acord Grup. Societatea pe acțiuni a fost fondată în 2002 și are un capital social de 37 de milioane de lei. Totodată, în aprilie 2015, Gaiciuc a devenit președinte al consiliului Biroului Național al Asiguratorilor de Autovehicule din Moldova (BNAA).

Secretar al UORM este colonelul Alexandru Maliuga. Potrivit surselor jurnaliştilor, anume el ar fi responsabil de repartizarea pliantelor, fiind cel care dă telefoane în regiuni și verifică cum decurge procesul.

Igor Dodon sprijină Uniunea de mulți ani, inclusiv financiar. Mai mult, socialistul este nașul de cununie al fiului mai mic al lui Victor Gaiciuc, Sergiu Gaiciuc.
Tânărul a jucat nunta în septembrie 2011, iar presa scria atunci că familia Dodon a jucat rolul de nași pentru a patra oară. Potrivit Ziarului de Gardă, mireasa, Ina Ceban, este fiica unei vân­ză­toa­re stra­da­le din „afa­ce­rea cu aurul”, reţi­nu­tă de mai mul­te ori de poli­ţi­ş­tii sub aco­pe­ri­re de la Misiu­ni Spe­ci­a­le. Liderul PSRM a recunoscut atunci gradul de rudenie cu Victor Gaiciuc.

De altfel, Igor Dodon nu ascunde nici legătura strânsă pe care o are cu membrii UORM, fiind prezent la numeroase evenimente organizate de aceștia. Pe 23 februarie 2016, la adunarea consacrată Zilei veteranilor forțelor armate și ai organelor de drept, politicianul a împărțit flori celor care au slujit patriei și a ținut un discurs de la tribună. Victor Gaiciuc, la rându-i, i-a mulțumit lui Dodon pentru că a contribuit la organizarea evenimentului festiv.

În acest an, cu ocazia Zilei Independenţei Dodon l-a decorat pe Gaiciuc cu Ordinul Republicii.

0