Calitatea aerului în marile aglomerări urbane continuă să se degradeze

by Genko Genko

Calitatea aerului în marile orașe din lume continuă să se degradeze, ceea ce crește riscul pentru sănătatea locuitorilor, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) dat publicității miercuri.

Potrivit acestui studiu efectuat în 1.600 de orașe din 91 de țări, numai 12% din populația totală a acestor aglomerări urbane respiră un aer conform cu normele OMS. ”La nivel global, din nefericire, situația poluării aerului se deteriorează”, a afirmat Maria Neira, director pentru sănătate publică în cadrul OMS.

Cele mai afectate orașe de această tendință de degradare se află în țările în curs de dezvoltare, în timp ce orașele din țările bogate au înregistrat o ameliorare a calității aerului.

Într-un raport precedent, în martie, OMS a apreciat că această poluare cu particule fine este cauzată mai ales de combustia bazată pe cărbune și a motoarelor diesel și a contribuit la moartea a 3,7 milioane de persoane în lume, în 2012. ”Poluarea aerului afectează serios sănătatea, situația este cu adevărat dramatică”, a declarat Maria Neira.

Această poluare este asociată cu decesele cauzate de probleme cardiace, boli respiratorii și cancer pulmonar. Nivelurile de particule fine PM10 (10 microni) sunt, de exemplu, de 20 de ori mai mari decât limita normală la Rawalpindi, în Pakistan, și de 28 de ori la Delhi. ”Nu putem să cumpărăm aer curat la sticlă, dar orașele pot să ia măsuri pentru a ameliora calitatea aerului și pentru a salava viața locuitorilor”, a subliniat doctorul Carlos Dora, de la departamentul de sănătate publică din cadrul OMS, citând ca exemplu Bogota și Copenhaga, unde populația a fost încurajată să meargă pe jos, cu bicicleta și cu transportul public.

CITIȚI ȘI...