Calculatoarele pe bază de molecule ADN vor fi cele mai performante

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Calculatoarele care s-ar folosi de molecule ADN pentru a funcționa ar putea avea mai multă putere de procesare decât calculatoarele Quantum.

Cercetătorii de la Universitatea din Manchester, conduși de profesorul Ross D. King, au creat un dispozitiv computațional care funcționează pe bază de ADN. Dacă ne gândim că ADN-ul este un cod care generează viața, nu este greu să ne imaginăm că el ar fi capabil să îndeplinească și alte atribuții. Cele patru proteine cheie din ADN pot fi combinate pentru a detecta celulele albe și pentru a ataca infecțiile din corp, dar ele sunt de asemenea utilizate pentru a analiza date climatice, conform Engadget.

Calculatoarele de care dispunem în prezent se folosesc de un număr finit de procesoare pentru a realiza diverse operații. Însă un dispozitiv care se folosește de moleculele din ADN ne poate arăta o nouă cale prin care să creăm calculatoare performante care pot realiza o multitudine de calcule simultan, scrie playtech.ro.

Calculatoarele Quantum pot ajunge la un nivel înalt de procesare a mai multor date simultan, dar ele încă au nevoie de o multitudine de setări pentru a pentru a îndeplinii sarcinile, lucru care le limitează utilitatea. Aceste constrângeri nu sunt experimentate și de calculatoarele pe bază de ADN, motiv pentru care ele sunt considerate ceva mai performante.

Dispozitivele care au la bază moleculele de ADN prezintă deosebiri și capacități majore prin comparație cu cele electronice. Dacă cele electronice trebuie să realizeze pe rând sarcinile, luându-le mai mult timp până ajung la un răspuns final, noile calculatoare nu ar trebui să aleagă drumul pe care îl vor urma mai întâi, ci vor putea realiza simultan toate sarcinile necesare.

Spre exemplu, dacă Macbook-ul s-ar folosi de molecule ADN, în loc de silicon, ar avea mai multă putere de procesare și s-ar folosi de mai puțină energie.

Deși tehnologia propusă de grupul de cercetători de la Universitatea din Manchester nu va fi prea curând implementată în calculatoarele celor de la Apple, munca lor ne expune o posibilitate pe care producătorii o vor putea lua în calcul pe viitor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...