„Călcâiul lui Ahile” din sistemul de apărare anti-aeriană al Rusiei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Apărarea aeriană rusă poate părea ceva groaznic, mai ales atunci când luăm în considerare faptul că Moscova tot mai mult şi mai mult creşte capacităţile sale anti-aeriene, scrie National Interest.

Însă zonele aflate subr protecţia sistemelor anti-aeriene ruseşti, S-300, S-400 şi, în viitor, S-500, nu sunt chiar impenetrabile, cum susţin unii analişti.

Şi, deşi este adevărat că în confruntarea cu aeronavele militare de a patra generaţie aceste sisteme pot decima serios rândurile avioanelor inamice, „ele au însă un călcai al lui Ahile”, subliniază publicaţia. Apărarea aeriană rusă trebuie în continuare să depună eforturi serioase pentru a face faţă unor aeronave din a cincea generaţie, cum ar fi F-22 şi F-35.

Cercetătorul Mike Coffman, care studiază forţele armate ruseşti, a declarat că sistemele avansate S-300, S-400 şi chiar S-500 sunt echipate cu sisteme proiectate pentru detectarea şi urmărirea avioanelor stealth, dar acestea nu sunt în măsură să pună în aplicare mijloacele de ţintire şi de distrugere a ţintelor.

Rusia continuă să lucreze pentru găsirea unei soluţii la această problemă şi este greu de crezut că i-a reuşit. Iar investiţiile masive ale Moscovei în diferite „niveluri de apărare aeriană” sugerează că, pentru Kremlin, principala ameninţare pentru forţele sale terestre vine din aer.

„Momentan ruşii şi chinezii încă nu au rezolvat această problemă. Dar este clar că tehnologia stealth nu va mai reprezenta un atât de mare avantaj, şi este puţin probabil că în viitor ea va fi mai puţin costisitoare. În cele din urmă, Moscova va găsi o soluţie la problema avioanelor stealth, este doar o chestiune de timp” crede publicaţia.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...