Căderea rublei ruseşti și impactul pe care l-a avut asupra remitențelor moldovenilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Odată cu prăbușirea rublei rusești și aprecierea masivă a dolarului american, cetățenii aflați la muncă peste hotarele țării și-au schimbat preferințele în ceea ce privește structura valutară a transferurilor bănești din străinătate.

Dacă în anul 2014, rubla rusească domina structura valutară a transferurilor, având o pondere de circa 36,7 %, în prima lună a anului curent a scăzut până la 22,2%, aflând-se pe ultima poziție. În schimb, dolarul american care se afla pe ultima poziție în structura valutară a transferurilor, cu 27,2% în 2014, câștigă teren în ianuarie 2015, iar remitențele în această valută au cifrat 46,5%, conform datelor Băncii Naționale a Moldovei.

În ianuarie 2015, moldoveni au transferat mijloace bănești în valută europeană până la 31,3% din totalul emiterilor bănești.

Valoarea transferurilor de bani către Republica Moldova, efectuate de peste hotare prin intermediul băncilor în favoarea persoanelor fizice, a atins, în prima lună a anului, 68,67 milioane de dolari, cu 23 de milioane mai puțin decât în ianuarie 2014.

În total, în 2014, moldovenii care muncesc peste hotare au trimis acasă un miliard 612 milioane de dolari, cu patru milioane de dolari mai mult în comparaţie cu anul 2013.

Anul trecut, cea mai mare sumă a ajuns în Moldova în luna iulie – 178 de milioane de dolari.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...