Cadavrul liceanului care a dat alerta privind naufragiul feribotului sud-coreean a fost recuperat

by Genko Genko

Cadavrul liceanului care a alertat salvatorii primul, înaintea echipajului, la momentul producerii naufragiului feribotului Sewol, în largul coastelor sud-coreene, a fost găsit de către scafandri, potrivit agenţiei Yonhap.

Adolescentul, identificat doar cu numele de familie – Choi, a sunat miercuri, pe 16 aprilie, la numărul pentru urgenţe 119, la ora locală 8.52 (2.52, ora României), cu trei minute înainte de lansarea primului semnal SOS de către echipajul de pe Sewol, un feribot cu patru punţi la bordul căruia se aflau sute de persoane.

„Salvaţi-ne. Vaporul se scufundă”, implora băiatul.

Salvatorii l-au supus unui tir de întrebări, iar un membru al conducerii Pazei de Coastă a anunţat mai târziu că tânărul a fost luat drept un membru al echipajului.

Bilanţul, comunicat joi, anunţa 162 de morţi şi 140 de persoane date dispărute, probabil moarte.

Căpitanul şi echipajul – două treimi dintre membri au supravieţuit – sunt criticaţi extrem de dur în Coreea de Sud, din cauza panicii şi tergiversărilor care le-au marcat reacţiile în timp ce nava se afla în dificultate.

Echipajului i se reproşează că a întârziat să evacueze nava. Feribotul Sewol a fost imobilzat după impact şi a început să se scufunde 40 de minute mai târziu. În tot acest timp, mesajele comunicate la portavoce pasagerilor le cereau să rămână pe loc.

Când feribotul a început să se scufunde la prora, era prea târziu. Pasagerii nu au putut să urce pe culoarele înclinate în care intra apă.

Căpitanul şi cei 11 membri ai echipajului salvaţi au fost reţinuţi sau arestaţi.

Corpul liceanului a fost recuperat din interiorul feribotului de către scafandri, joi, şi a fost identificat de părinţi, a precizat Yonhap.

El era unul dintre cei 352 de liceeni care se aflau la bordul Sewol într-o excursie şcolară, dintre care aproximativ 280 sunt morţi sau daţi dispăruţi.

CITIȚI ȘI...