Bruxellesul va crea un grup de sprijin pentru Ucraina; ar putea fi extins și în Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Comisia Europeană va crea un grup de sprijin pentru Ucraina cu scopul de a coordona eforturile financiare ale statelor membre, donatorilor externi și ale FMI, au informat surse europene, citate de AFP.

Grupul, a cărui înființare urmează să fie anunțată oficial miercuri, va fi coordonat de comisarul european pentru extindere și politica de vecinătate, Stefan Füle.

El trebuie „să identifice și să coordoneze împreună cu autoritățile ucrainene ajutorul de care au nevoie pentru a stabiliza economia și situația politică, precum și a ajuta în procesul de reformă”, au precizat sursele citate.

Comisia Europeană a prezentat în luna martie un plan de ajutor masiv în favoarea Ucrainei, de cel puțin 11 miliarde de euro, sub formă de împrumuturi, donații și avantaje comerciale.

De asemenea, ea a oferit Kievului reduceri importante la taxele vamale, cu o valoare totală de peste 500 de milioane de euro pe un an.

La rândul său, FMI a anunțat un ajutor cuprins între 14 și 18 miliarde de dolari, a cărui plată va depinde însă de adoptarea unor măsuri, printre care majorarea prețului la gaze naturale și înghețarea salariilor din sistemul bugetar.

Lucrările Grupului de sprijin ar putea fi extinse la Georgia și Moldova, țări care urmează să semneze în viitorul apropiat un acord de asociere cu UE.

Pe de altă parte, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Catherine Ashton, a discutat marți la telefon cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, despre criza din Ucraina, a făcut cunoscut serviciul diplomatic al UE pe contul său de Twitter, fără alte precizări.

Secretarul de stat american, John Kerry, a anunțat marți că se va întâlni încă o dată cu Serghei Lavrov săptămâna viitoare, în Europa, pentru a încerca să găsească o rezolvare a crizei din Ucraina.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...