Brexitul obligă SUA să caute alți aliați speciali în Europa: Cine sunt țările favorite

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Odată cu decizia britanicilor de a ieși din Uniunea Europeană, Washingtonul pierde cel mai important susținător al intereselor sale în interiorul blocului comunitar în chestiuni precum economia, securitatea și spionajul.

Acest fapt ar putea obliga administrația americană să caute alți aliați pentru a-și păstra influența în Europa, chiar dacă președintele Barack Obama a dat asigurări că „relația specială” a SUA cu Marea Britanie va continua, se menționează într-un comentariu publicat luni de ziarul spaniol El Pais.

Germania și Franța devin astfel favorite pentru a lua locul Marii Britanii ca interlocutor preferat al SUA în Europa. Unul dintre principalele obiective de politică externă ale lui Obama a fost reorientarea către Asia, dar în primul său mandat Primăvara Arabă și criza economică europeană nu i-au permis să-l urmărească, iar al doilea mandat a fost marcat de amenințarea jihadistă care a antrenat implicarea militară a SUA în Orientul Mijlociu.

Acum, în contextul Brexitului, așteptarea este ca atât Obama, cât și viitorul lider de la Casa Albă să acorde din nou mai multă atenție Europei, indiferent dacă viitorul președinte va fi Hillary Clinton, care susține continuitatea în politica externă, sau Donald Trump, care a aplaudat rezultatul referendumului britanic și dorește o politică externă mai izolaționistă.

„Marea Britanie era pentru SUA un fel de ancoră, ținând cont de perspectiva comună într-o mare varietate de chestiuni politice, economice și de securitate”, subliniază Fiona Hill, directoare a Centrului pentru SUA și Europa din cadrul Brookings Institution.

De altfel, Marea Britanie este o piesă-cheie în arhitectura instituțională creată de SUA și Europa după al Doilea Război Mondial. Rareori s-a întâmplat ca Londra să nu se regăsească într-o inițiativă globală de securitate a Washingtonului, informează Agerpres.

Brexitul nu ar aduce motive pentru schimbarea acestei arhitecturi, însă poate condiționa relațiile transatlantice într-o perioadă cu multiple provocări, cum ar fi răspunsul NATO în fața veleităților expansioniste ale Rusiei, negocierea acordului de liber schimb între SUA și UE sau cooperarea în fața amenințării jihadiste.

Președintele Obama a recunoscut că nu se aștepta ca britanicii să aleagă părăsirea UE la referendumul din 23 iunie, el susținând, inclusiv în timpul unei vizite la Londra, rămânerea Marii Britanii în blocul comunitar. Acum el le cere Londrei și Bruxelles-ului să negocieze o tranziție ordonată și insistă că Brexitul nu va schimba relația strânsă a Washingtonului cu Londra, mai ales la capitolul economic și în cel al cooperării în cadrul NATO și al Consiliului de Securitate al ONU.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...