Brexit schimbă raportul de forțe: NATO e în corzi, Moscova sărbătorește cu vodcă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După mai mulți ani în care a încercat să fisureze relațiile dintre statele din spațiul euroatlantic, Moscova are în sfârșit satisfacția de a asista la o ruptură neașteptată în perimetrul european de securitate, odată cu decizia Marii Britanii de a ieși din UE.

„La Kremlin cred că se bea o cantitate impresionantă de vodcă în acest moment”, a comentat Derek Chollet, un fost consilier pe teme de securitate al Pentagonului, în revista Foreign Policy.

Eroare neforțată

„Și mai enervant e faptul că aceasta reprezintă o eroare neforțată. Putin s-a chinuit să dividă Occidentul fără vreun rezultat notabil. Acesta este un eveniment de pe urma căruia profită fără a avea vreo contribuție la derularea lui”, a mai spus Chollet.

Unul dintre motivele pentru care rușii afișează un zâmbet satisfăcut după Brexit este slabiciuniea pe care UE o va manifesta de acum în privința menținerii sancțiunilor economice pentru Rusia.

„Fără Marea Britanie, nu va mai fi nimeni în UE atât de zelos în a apăra ideea sancțiunilor împotriva noastră”, a postat pe Twitter primarul Moscovei, Serghey Sobyanin.

Opinia sa este împărtășită și de unii diplomați din ambele tabere. Pentru Andrei Klimov, șeful comisiei de Afaceri Externe din Camera Superioară a Legislativului rus. „Uniunea Europeană nu va avea timp să se mai gândească la Ucraina sau la sancțiuni”, a spus acesta.

Michael McFaul, fost ambasador american în Rusia, este și el de aceeași părere: „Putin trage foloasele de pe urma unei Europe slăbite. Votul din Regatul Unit a slăbit Uniunea Europeană. E atât de simplu”, a comentat acesta.

Influență pierdută

Votul britanicilor a decis ieșirea țării din UE cu doar două săptămâni înainte de derularea summit-ului NATO de la Varșovia, adăugând încă o temă fierbinte de discuții pe agenda liderilor de stat din Alianță.

În ziua aflării rezultatului înregistrat în referendumul din regat, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a dat publicității un comunicat de presă prin care anunța că acesta nu va modifica rolul Marii Britanii în Alianță, dar adevărul este că Londra și-a consolidat relația de partener puternic al SUA doar prin prisma influenței pe care a avut-o în interiorul blocului comunitar.

Experții susțin că, în acest moment, statutul Regatului Unit în spațiul european și euroatlantic a suferit o deteriorare rapidă.

Mai mult, arsenalul nuclear al Marii Britanii ar putea fi relocat, ceea ce ar schimba radical peisajul securității de pe continent.

După aflarea rezultatului de la urne, cei mai nemulțumiți britanici s-au dovedit a fi scoțienii, care vor să reia procedura de declarare a independenței, pentru a rămâne parte a blocului european.

Aceasta ridică destule probleme pentru Anglia, ale cărei submarine nucleare de tip Vanguard sunt trase la docuri în portul Faslane din Scoția.

Declararea independenței Scoției i-ar forța pe oficialii de la Londra să renunțe la capacitățile nucleare, fie să aloce milioane de lire și aproape un deceniu pentru a construi alte porturi în care să își retragă submarinele nucleare.

Orice decizie ar lua Londra, aceasta ar putea fi însoțită de o modificare a strategiei nucleare a Statelor Unite.

Schimb de roluri

Efectele economice ale Brexit-ului își vor spune, de asemenea, cuvântul în ceea ce privește ambițiile Londrei de a-și moderniza armata în următorul deceniu.

Dacă previziunile analiștilor se adeveresc, economia britanică va descrește cu 6%, retezând și mare parte din sumele pe care guvernul Cameron intenționa să le cheltuiască cu sectorul de Apărare.

Oricum, bugetul Apărării din Marea Britanie a avut de suferit în ultimii 5 ani, numărul militarilor din insulă reducându-se cu 31.000 de oameni în perioada 2010-2015, ca urmare a rectificării negative a bugetului de Apărare cu 8 procente.

În schimb, rolul deținut anterior de britanici pare să fie revendicat acum de francezi, Parisul implicându-se în ce în ce mai mult în acțiunile militare coordonate de SUA, după atacurile teroriste din 2015, care au șocat o lume întreagă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...