Bloomberg: Moldova, dovada clară că Putin nu are nevoie de război să cucerească Ucraina

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Pentru a înțelege cum președintele rus Vladimir Putin ar putea să își extindă influența asupra întregii Ucraine, fără a mai fi nevoit să întrețină războiul din Donețk și Lugansk, este de ajuns să urmărești ce se întâmplă în Republica Moldova.

De peste două decenii, Rusia își menține influența în zonă controlând un conflict înghețat din estul Moldovei. Ca și în Ucraina, populația are o identitate fragmentată, iar sistemul politic se arată la fel de corupt, remarcă analistul Bloomberg Marc Champion.

Filat, cazul de un miliard de dolari

Săptămâna trecută, mascații poliției din Moldova au intrat în Parlamentul de la Chișinău pentru a-l aresta pe fostul prim ministru Vlad Filat, acuzat de procurori de implicare într-o fraudă bancară de aproximativ un miliard de dolari.

Reținerea fostului premier moldovean vine fondul unor tensiuni sociale declanșate de nivelul ridicat al corupției din Moldova. Apariția unui raport preliminar asupra fraudei efectuat de firma Kroll nu a făcut decât să toarne gaz pe foc.

Suma echivalează cu a opta parte din PIB-ul Moldovei și pare să fi dispărut în frauda bancară descoperită în toamna anului treecut.

Și mai grav, autoritățile de la Chișinău au evitat să pună în practică recomandarea FMI de a lichida băncile afectate de pierdere, povara fiind pusă în sarcina contribuabililor moldoveni.

La debutul anchetei, toate probele legate de un personaj controversat, Ilan Shor, evidențiat și în raportul Kroll, au fost încărcate într-o dubă blindată pentru a fi transportate într-un loc sigur.

Duba a fost imediat furată și incendiată cu toate dovezile din interior, fapt ce i-a permis lui Shor să rămână în libertate, ba chiar să și câștige un mandat de primar într-un oraș de lângă Chișinău.

Procurorilor moldoveni le-au mai rămas doar niște documente bancare și declarația lui Shor pentru a-l incrimina în acest caz pe Vlad Filat.

Ilan Shor îl acuză pe Filat că l-ar fi șantajat să îi dea 260 de milioane de euro, fapt ce l-a împins să facă un întreg carusel de credite garantate prin alte împrumuturi, în morișcă fiind introduse 3 bănci comerciale.

Chiar dacă acuzațiile lui Shor se dovedesc întemeiate, iar Filat neagă acest lucru, soarta celorlalte 740 de milioane de dolari rămâne în continuare învăluită în mister.

O politică alambicată

Grupul de protestatari Demnitate și Adevăr, care cere implementarea unor politici anti-corupție efective și imediate, este unul cu opțiuni pro-europene, o viziune împărtășită de majoritatea locuitorilor din Moldova.

Numai că, spre deosebire de cele două revoluții pro-democrație duse în Ucraina sau de „Revoluția Twitter” din 2009, care l-a adus pe Filat în fruntea guvernului de la Chișinău, de această dată, protestatarii contestă un guvern pro-european.

Situația politică tensionată din Moldova riscă să provoace alegeri anticipate și să deschidă calea revenirii grupărilor politice pro-ruse la cârma țării.

Acceași situație se poate repeta și în Ucraina, dacă guvernul de la Kiev va fi în continuare discreditat de incapacitatea sa de a se lupta cu corupția.

Partidele pro-europene ar urma să fie scoase de la putere, alte forțe mai puțin dispuse să se orienteze spre Occident urmând să le ia locul.

Indiferent că vor fi partide de extremă dreapta sau formațiuni pro-Rusia, aceaste vor sluji oricum scopul lui Putin de a defiinta legăturile dintre Kiev și Bruxelles.

Pentru gruparea „Demnitate și Adevăr” problema este că reformele care țintesc eradicarea corupției nu convin nici afaceriștilor care conduc formațiunile politice pro-europene din Moldova și nici partidelor orientate spre Moscova, protestatarii neavând de altfel nicio alternativă politică viabilă.

Filat și-a făcut banii prin prisma puterii politice, dat tot el este cel care a semnat acordul de liber schimb între UE și Republica Moldova, așa cum de mandatul sau se leagă și eliminarea vizelor de călătorie în Uniunea Europeană pentru moldoveni.

Aceasta explică și de ce un protest organizat de partidele pro-ruse din Moldova s-a axat mai mult pe distrugerea imaginii lui Filat decât pe temă generală a corupției.

Oligarhul suprem al Moldovei, Vladimir Plahotniuc, conduce al doilea partid din coaliția de guvernământ, iar miniștrii și acoliții săi controlează Justiția din Moldova, așa că arestarea lui Filat nu are cum să se fi petrecut fără consimțământul lui Plahotniuc.

Plahotniuc și-a dat demisia din Parlamentul moldovean, dar acest lucru nu înseamnă că în spatele său ies brusc mugurii democrației, ori că influența sa asupra instituțiilor guvernamentale nu este la fel de mare.

Moldova rămâne în continuare coruptă de liderii săi și de infuziile de bani venite din Rusia.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...