Băsescu: România nu are planificată apărarea Republicii Moldova prin mijloace militare

by Genko Genko

România nu are planificată apărarea Republicii Moldova prin mijloace militare, deoarece, potrivit Constituţiei, Moldova este un stat neutru, a declarat, duminică, preşedintele României Traian Băsescu, referindu-se la o afirmaţie a premierului român Victor Ponta privind apărarea ţării noastre.

”Vreau să informez şi pe români şi pe moldoveni, şi cancelariile occidentale, aliaţii noştri, că România nu are planificată în niciun fel apărarea Moldovei prin mijloace militare. Şi asta plecând chiar de la Constituţia Republicii Moldova care se declară stat neutru. Atâta timp cât suntem o ţară democrată trebuie să respectăm statutul constituţional al unui vecin, chiar dacă acest vecin este Republica Moldova”, a precizat Traian Băsescu în cadrul unei conferințe de presă privind situația din Ucraina.

Precizarea vine ca urmare a unor declarații ale premierului român Victor Ponta, care a spus, sâmbătă, că va propune ca în următoarea şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Țării să existe ”o analiză foarte clară” a instituţiilor statului, inclusiv a serviciilor de informaţii, legat de ceea ce va putea face România pentru a sprijini Republica Moldova în contextul conflictului din Ucraina.

Citește și: România, îngrijorată pentru securitatea Republicii Moldova

”Cred că ceea ce ar trebui să-l preocupe pe premier pentru a ajuta R. Moldova este să treacă de la declaraţii la fapte. Eu nu am mijloace să fac ce trebuie făcut, mijloacele sunt la guvern. Dar trebuie să dea prioritate, dacă vrea să ajute R. Moldova, dacă vrea să apere R. Moldova, proiectelor de ingerconectare energetică, fie că vorbim de cele două linii de 400 de kilovolţi, Iaşi-Ungheni-Străuşeni sau Suceava-Bălţi, fie că vorbim de finalizarea lucrărilor la gazoduct cât mai rapid şi extinderea acestuia de pe magistrala Iaşi-Ungheni până la Chişinău. Acestea sunt modalităţi prin care putem apăra R. Moldova, pentru că altfel totul rămâne o demagogie”, a spus Traian Băsescu, amintind că Moldova e dependentă energetic de importurile de energie electrică şi de gaze din Federaţia Rusă.

Preşedintele român a mai spus că Guvernul poate ajuta R. Moldova și ”prin punerea în aplicare cu prioritate a proiectelor de interconectare, a proiectelor prin care îi ajutăm ca instituţiile lor să evolueze pozitiv în direcţia justiţie şi afaceri interne, prin punerea la dispoziţie a sumelor promise pentru renovarea şcolilor”.

„Aşa putem apăra Republica Moldova, nu lansând afirmaţii neclare”, a punctat șeful statului român.

CITIȚI ȘI...