Barack Obama lansează un atac foarte dur la adresa lui Vladimir Putin

by Genko Genko

Președintele SUA, Barack Obama l-a acuzat, joi, pe omologul său rus, Vladimir Putin, că încalcă libertățile fundamentale ale popoarelor ucrainean și sirian, criticând sprijinul Rusiei pentru represiunile violente din Ucraina și Siria și cerând totodată formarea un guvern de tranziție la Kiev, relatează, joi, cotidianul The Guardian, în ediția sa electronică.

Într-unul din cele mai directe comentarii de până acum cu privire la o presupusă implicare a Kremlinului, în cadrul unei conferințe de presă comune a liderilor nord-americani de la Toluca (Mexic), președintele Obama l-a avertizat pe omologul său rus să nu considere cele două state (Ucraina și Siria) ”drept o tablă de șah a războiului rece”, adăugând totodată că ”SUA se află de partea oamenilor”.

”Avem, în situația de față, o țară care a fost, în mod clar, subordonată Rusiei, altă țară al cărei guvern este susținut în prezent de Rusia și unde poporul are în mod cert o părere și o viziune diferită pentru țara lor”, a afirmat președintele american, conform sursei amintite.

”Cred că aceasta este o expresie a speranțelor și aspirațiilor popoarelor Siriei și Ucrainei care recunosc libertățile fundamentale — libertatea de expresie, libertatea întrunirilor, alegeri libere și corecte — sunt drepturi fundamentale de care fiecare trebuie să beneficieze” a spus Barack Obama, care a lansat un neobișnuit atac personal la adresa președintelui rus, Vladimir Putin. ”Cred că domnul Putin are o viziune diferită asupra multora dintre aceste libertăți fundamentale și nu cred că este vreun secret asupra acestui lucru”, adăugând totodată că ”situația din Ucraina vizează faptul dacă poporul ucrainean poate sau nu să își aleagă destinul”.

”Perspectiva noastră nu este să vedem aceste lucruri ca o tablă de șah a războiului rece în care suntem în competiție cu Rusia. Scopul nostru este să ne asigurăm că poporul ucrainean are posibilitatea să ia propriile decizii în ce privește viitorul său, și poporul sirian are posibilitatea să ia decizii fără ca bombele să explodeze”, a declarat președintele american.

Președintele american a declarat miercuri, la sosirea la reuniunea din Mexic, referitor la protestele de la Kiev, că guvernul ucrainean este principalul factor responsabil care trebuia să se asigure că protestele se vor desfășura pașnic.

CITIȚI ȘI...