Bancher rus: Ne aşteaptă doi ani de criză! Sistemul rusesc de management este arhaic

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rubla s-a întărit, preţul petrolului s-a stabilizat la un nivel de 60 de dolari, dar economia rusă gâfâie la fel de greu.

Aceasta este părerea directorului Sberbank, una dintre cele mai mari bănci din Rusia, care crede că situaţia va persista pentru încă doi ani.

Citeşte şi: Oligarhii ruşi sunt disperaţi: Criza petrolului le-a risipit averile

„Anii 2015-2016 nu se vor dovedi uşori. Criza va afecta în special sectorul bancar. Suntem pe un trend negativ de lungă durată. Nu am nicio prognoză optimistă pentru moment, chiar dacă criza acută pe care o aşteptam nu s-a produs”, a declarat presei locale German Gref, citat de agenţia TASS.

Alţi manageri

Bancherul susţine că nu se întrevăd surse de creştere economică care să modifice traiectoria înregistrată în acest moment de economia Rusiei.

„Singura cale de a ieşi din această prăpastie o reprezintă lansarea unor reforme majore în toate sectoarele economiei”, a menţionat Gref.

Cea mai mare provocare întrevăzută de şeful Sberbank o reprezintă schimbările rapide în sectorul tehnologic şi mai ales influenţa lor în sfera managerială.

„Modelul de management de acum nu era întâlnit în urmă cu 50 de ani. Teoria managementului a început să se dezvolte la jumătatea secolului trecut şi a evoluat continuu de atunci”, arata directorul Sberbank.

Citeşte şi: (GRAFIC) TOP 10 state cu cei mai mulți miliardari; Rusia, devansată de India

Dezvoltare strategică

Gref consideră că modelul de management din Rusia este arhaic, opoziţia statului la schimbări radicale purtând o mare parte din vină pentru anchilozarea departamentelor cu rol executiv.

Însă, tot el adaugă că aceasta este o situaţie cu care se confruntă din ce în ce mai multe ţări. „Ţările s-au angrenat într-o competiţie globală puternică care nu exista înainte.

Câştigători vor fi cei care investesc în aptitudinile fine ale managerilor, cum ar fi dezvoltarea instituţiilor strategice, a departamentelor de resurse umane sau a politicilor stabile de mediu.

Sunt, de asemenea, de admirat şi capacităţile mai dure de a asigura calitatea funcţionării acestor instituţii, ca şi ideologia care sprijină întreg acest ansamblu”, a explicat Gref.

Bancherul crede că Rusia ar trebui să se reorienteze cât mai curând spre promovarea unor astfel de lideri în fruntea afacerilor.

Sberbank este una dintre cele mai mari bănci de stat din Rusia, cu o capitalizare de 54 de miliarde de dolari. Instituţia controlează aproximativ un sfert din activele bancare din Rusia.

Citeşte şi: Cine sunt bancherii din spatele conservatorilor care au câştigat surprinzător alegerile din Marea Britanie


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...