Banca Mondială oferă Republicii Moldova 20 milioane de dolari pentru modernizarea administraţiei fiscale

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Consiliul de Directori Executivi al Băncii Mondiale a aprobat un împrumut în sumă de 20 milioane dolari americani, acordat Republicii Moldova.

Banii urmează să fie utilizaţi pentru Proiectul de modernizare a administrației fiscale, care va sprijini restructurarea fundamentală a sistemului administrației fiscale prin intermediul implementării unui sistem fiscal centralizat și unificat cu scopul de a îmbunătăți colectarea impozitelor, conformarea fiscală și serviciile pentru contribuabili.

Conform raportului Doing Business 2016, în Moldova este nevoie de 185 ore pentru a pregăti, depune și achita impozitele (circa 21 plăți pe an) în comparație cu media de 234,3 ore în regiunea Europei și Asiei Centrale (20,5 plăți pe an) și 175,4 ore în OECD (11,8 plăți pe an).

Cu toate acestea, serviciile pentru contribuabili sunt complicate de lipsa transparenței în privința regulilor și procedurilor.

„Contribuabilii consideră administrația fiscală ca fiind ineficace și coruptă. 46 procente din companiile de afaceri și 40 procente din gospodăriile casnice care au participat în sondajul Transparency International din 2015 au raportat că deseori sunt necesare plăți neoficiale pentru a rezolva diverse probleme cu inspectoratele fiscale și au estimat că suma totală a mitelor plătite inspectoratului fiscal de către companiile de afaceri în 2012 este de 32,4 milioane lei (2,54 milioane USD)”, se arată într-un comunicat al Băncii Mondiale.

Botrivit Băncii, reprezentanți ai mediului de afaceri, intervievați în cadrul etapei de identificare a proiectului, s-au plâns pe lipsa transparenței în privința chestiunilor fiscale, lipsa unor îndrumări clare cu privire la politicile și procedurile fiscale.

În prezent, portofoliul Băncii Mondiale în Moldova include nouă proiecte active cu un angajament total de 335,5 milioane USD. Domeniile de suport includ reforma de reglementare şi dezvoltarea afacerilor, educaţie, asistenţă socială, guvernare electronică, sănătate, agricultură, drumuri locale, mediu şi altele.

Din momentul aderării Moldovei la Grupul Băncii Mondiale în 1992, mai mult de 1 miliard de USD a fost alocat pentru aproximativ 60 proiecte de ţară.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...