Badante în Italia, sclave la locul de muncă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cele câteva zeci de mii de românce care lucrează în Italia în domeniul asistenței sociale ca îngrijitoare pentru bătrâni trăiesc o dramă continuă, din cauza condițiilor de multe ori inumane în care sunt obligate să își desfășoare activitatea, conform Asociației Româncelor din Italia.

Cauzele principale sunt multiple, dar în principal problemele vin din lipsa unei legislații care să protejeze badantele de abuzuri din partea angajatorilor.

Termenul de „badanta” se referă la femeile care îngrijesc bătrâni la domiciliul acestora și se aplică general, indiferent de naționalitatea celor care prestează acest serviciu.

„Problemele unei badante încep din momentul în care se decide să părăsească România, pentru speranța unei vieți mai bune în Italia”, spune Silvia Dumitrache, președintele ADRI.

Lipsa informațiilor concrete despre ceea ce înseamnă viața de badantă este principalul motiv al suferințelor pe care aceste femei le îndură în multe cazuri din momentul în care pun piciorul pe pământ italian.

Problemele însă nu țin doar de salariile mici ale badantelor, de programul infernal de muncă (acestea au doar 2 ore libere pe săptămână, duminica, pe care le petrec în general la biserică) sau de faptul că marea majoritate nu părăsesc casa unde lucrează decât pentru a face cumpărăturile necesare.

Cea mai serioasă problemă apare atunci când badantele pleacă în Italia lăsându-și copiii în România, în îngrijirea rudelor. Dat fiind programul de lucru pe care îl au, comunicarea dintre mamă și copil are loc aproape exclusiv prin telefon, atunci când se poate și așa.

Practic, în foarte multe cazuri, mama dispare din viața copilului său, în perioada pe care o petrece lucrând ca badantă în Italia.

Toate acestea atrag după sine și probleme de natură medicală, atât pentru badante, cât și pentru copiii lor. Sindromul Italia, afecțiune psihică recunoscută în domeniul medical, pentru care deja se prescriu rețete în farmacii, poate duce chiar la deces.

Un proiect care vizează simplificarea și eficientizarea comunicării dintre badante și copiii lor rămași în România este „Te iubește mama!”, inițiat de Asociația Româncelor din Italia condusă de Silvia Dumitrache.
„Trebuie să avem în vedere faptul că mulți dintre emigranți nu știu să folosească un calculator, inclusiv multe dintre badante, pe cale de consecință. Apelul telefonic nu este suficient ca și comunicare pe termen lung. Dragostea pentru copil se simte mai ales din privirea părinților, din prezența acestora. Când nu sunt prezenți fizic, trebuie să îi aducem aproape de copiii lor folosind tehnicile moderne de comunicare”, subliniază Silvia Dumitrache.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...