Azerbaidjan, următoarea ţintă a lui Putin? Ce țări mai sunt în pericol

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Azerbaidjanul este un aliat cheie pentru americani. Singura țară care are frontiere atât cu Iranul, cât și cu Rusia și-a înfuriat vecinii după ce s-a orientat spre Statele Unite.

În timp ce mulți subliniază deficitul democratic din Azerbaidjan, strategia președintelui Ilham Aliyev de a consolida o clasă de mijloc puternică are meritul său: dacă ar forța reformele înainte de a avea o clasă de mijloc solidă, și-ar pune soarta atât în mâinile Iranului, cât și în ale Rusiei, țări care nu au nicio idee despre democrație, se arată într-o analiză a Commentary Magazine.

Citeşte şi: (SONDAJ) Războiul face bine: Popularitatea lui Putin în Rusia a atins un nou record

În timp ce Azerbaidjanul se orientează spre Occident, vecina Armenia s-a lăsat în mâinile ferme ale Rusiei. Într-adevăr, armenii sunt, probabil, singurii oameni care ar vota ca țara lor să se îndrepte mai degrabă spre Rusia decât spre Occident, fără ca Moscova să îi constrângă în vreun fel, notează jurnalistul Michael Rubini. Cultural, rușii și armenii au multe în comun și Rusia rămâne protectorul Armeniei.

Conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan a izbucnit imediat după dizolvarea Uniunii Sovietice și redobândirea independenței de către ambele state. Mărul discordiei este zona muntoasă Nagorno-Karabah, o regiune pretinsă acum de ambele națiuni.

În decembrie 1991, armenii care trăiesc în Nagorno-Karabah și-au declarat independența – e vorba de unul dintre acele state fictive pe care le ajută intens Kremlinul, așa cum se întâmplă în Transnistria, din Republica Moldova, Abhazia și Osetia de Sud din Georgia, și, mai recent, Crimeea și Doneţk în Ucraina, continuă jurnalistul.

Citeşte şi: Putin a promulgat o lege care ar putea duce la interzicerea Facebook și Twitter în Rusia

Nagorno-Karabah a devenit un centru de spălare de bani, trafic de arme și instabilitate generală, o regiune de conflict pe placul lui Putin.

Cu Occidentul distras de evenimentele din Irak, se pare că forțele armene din Nagorno-Karabah au încercat să facă o mișcare împotriva unui aliat pro-occidental, care începe să devină un centru energetic independent de Rusia. Ciocnirile au început săptămâna trecută și au escaladat în zilele următoare.

Unde greșesc SUA

Când vine vorba de conflictul dintre Azerbaidjan și Armenia, există o tendință ca americanii să nu reacționeze prea zgomotos, lucru greșit din mai multe motive, în opinia autorului.

În primul rând, în timp ce factorii de decizie politică din Occident văd diplomația ca mijloc de rezolvare a conflictelor, regimul lui Putin vede relațiile internaționale ca un joc cu sumă nulă, în care Rusia și aliații săi trebuie să câștige și SUA și partenerii americanilor să piardă.

Citeşte şi: Ca pe vremea URSS: Manipulările teribile ale televiziunilor ruseşti in numele lui Vladimir Putin

Apoi, e timpul ca administrația de la Casă Albă să admită că prieteniile și alianțele ar trebui să funcționeze în ambele sensuri. Nu ne putem aștepta ca Azerbaidjanul să se alieze astfel continuu cu Statele Unite ca să le promoveze interesele, dacă americanii le întorc spatele la nevoie.

De asemenea, nu există nicio scuză pentru ca Vladimir Putin să fie protejat în vreun fel. Faptul că George Bush, apoi Barack Obama au reacționat târziu atunci când forțele ruse au invadat Georgia cu siguranță a contribuit la dorința lui Putin de a invada Ucraina. Că Obama și cancelarul german Angela Merkel au încercat să liniștească diplomatic această criză l-a încurajat pe Putin să destabilizeze iar Caucazul de Sud. În cazul în care Statele Unite nu se ridică în picioare pentru Azerbaidjan, atunci Putin va înțelege că americanii nu sunt serioși atunci când vorbesc despre libertate, prietenie sau alianță. „Într-un astfel de caz, păzește-te, Kazahstan, Estonia, Letonia, Lituania sau chiar Polonia!”, încheie Michael Rubini.

Citeşte şi: Scrisoare către Putin: Monstrule, mii de mulțumiri că mi-aţi ucis singura fiică


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...