Avionul „cu piele de om”, invenţia revoluţionară a inginerilor militari britanici

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Inginerii de la BAE Systems, companie britanică din domeniu apărării, spun că tehnologia presupune acoperirea întregului corp al avionului cu zeci de mii de micro-senzori, capabili să detecteze potenţialele probleme înainte de apariţia acestora.

Sistemul va putea percepe şi măsura viteza vântului, temperatura, tensiunile în înveliş şi amplitudinea mişcărilor.

Avionul va fi dotat cu un sistem de senzori care vor permite învelişului său exterior să „simtă” avariile sau pericolele într-un mod similar celui în care pielea umană simte leziunile sau ameninţările din jur.

Tehnologia a fost propusă de Lydia Hyde, care a afirmat că ideea i-a venit în timp ce se uita la uscătorul de rufe automat, care usucă textilele spălate într-un tambur rotitor, în timp ce suflă aer cald asupra lor şi care foloseşte un senzor pentru a evita supraîncălzirea.

Microsenzorii ar putea fi mici cât un fir de praf şi ar putea avea propria lor sursă de energie; ar putea fi chiar „împrăştiaţi” pe suprafaţa avionului cu un spray, ca vopseaua, spun experţii.

Aplicaţiile tehnologiei merg însă mult dincolo de domeniul militar:

aceşti microsenzori ar putea fi utilizaţi pentru a detecta condiţiile de mediu şi a emite o alertă în cazul în care sunt necesare reparaţii ale unor instalaţii – de exemplu diguri – înainte ca acestea să fie avariate grav şi să se producă un dezastru;

ar putea declanşa încălzirea ţevilor de apă, în iernile foarte friguroase, pentur a preveni îngheţarea şi crăparea lor.

aplicată maşinilor, ar putea face mai eficient sistemul reviziilor anuale şi ar preveni unele accidente.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...