Averile celor mai bogați ruși au scăzut cu 16 miliarde de dolari după noile sancțiuni americane

Averile celor mai bogați ruși au scăzut cu 16 miliarde de dolari după noile sancțiuni americane

Averile cumulate ale celor mai bogați oameni din Rusia au scăzut luni cu 16 miliarde de dolari, pierzând toate creșterile anuale, în urma noilor sancțiuni impuse de Statele Unite săptămâna trecută unor companii și persoane din Rusia, scrie News.ro citând Bloomberg.

26 din cei 27 de magnați incluși în indicele Bloomberg al miliardarilor au pierdut bani, în frunte cu miliardarul Vladimir Potanin, magnatul nichelului, a cărui avere a scăzut cu 2,25 de miliarde de dolari.

Directorul general al Lukoil, Vagit Alkperov, a pierdut 1,37 miliarde de dolari, în timp ce averea lui Viktor Vekselberg, șeful grupului Renova, a scăzut cu 1,28 miliarde de dolari.

Vekselberg este unul dintre cei șapte magnați ruși sancționați săptămâna trecută de administrația Trump în legătură cu amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA din 2016. Acesta a luat măsuri, luni, pentru a limita expunerea afacerilor sale din Elveția la aceste sancțiuni.

Oleg Deripaska, care se află și el între persoanele sancționate, a pierdut luni 905 milioane de dolari, averea sa scăzând în ultimele două ședințe bursiere cu peste 2 miliarde de dolari. Pierderile sale provin de la conglomeratul industrial En+Group, ale cărui acțiuni au scăzut joia trecută cu 54%, potrivit datelor London Stock Exchange.

Deripaska deține, prin intermediul En+, jumătate din grupul United Rusal, cel mai mare producător de aluminiu din lume, care figurează pe lista sancțiunilor.

Indicele MOEX al bursei din Rusia a scăzut luni cu 8,3%, cel mai grav declin consemnat în ultimii patru ani. Rubla s-a depreciat cu 3,7%, la 60,3 unități pentru un dolar.

0