(AUDIO) Cea mai veche piesă muzicală din lume

by Genko Genko

Arheologii au identificat gravată pe o tabletă de argilă găsită în situl Ugarit din Siria o piesă muzicală considerată a fi cea mai veche din lume. Specialiştii spun că tăbliţa ar aproximativ 3.400 de ani.

Însemnele au fost descifrate apoi transpuse în format muzical, demonstrându-se astfel existenţa unei teorii muzicale avansate şi a unei game de şapte tonuri, anterioară grecilor, relatează maxisciences.com.

Astăzi, cu siguranţă că această bucată muzicală nu ar intra în top 50, comentează sursa citată, dar probabil că în urmă cu aproape 3.500 de ani se bucura de popularitate.

Citeşte şi: (FOTO) A fost descoperită o pădure înghețată, veche de peste o mie de ani

Cea mai veche piesă muzicală din lume a fost transformată în format midi de cercetători şi poate fi ascultata pe site-ul Open Culture, începând din data de 8 iulie.

Toată povestea a început prin anii ’50, când arheologii francezi au descoperit o serie de tăbliţe de argilă în situl sirian Ugarit. Artefactele datau din secolul XIV înainte de Hristos şi erau scrise în hurită, o limbă moartă. Printre ele, cercetătorii au găsit şi un imn estimat la 3.400 de ani vechime, un adevărat record.

Profesoara Anne Draffkorn Kilmer, de la Universitatea din California, a lucrat îndelung pentru a readuce la viaţă această piesă muzicală, împreună cu muzicologul belgian Marcelle Duchesne-Guillemin.

Notele sunt foarte bine inscripţionate, dar nu acelaşi lucru se poate spune despre tempo şi ritm, ceea ce lasă o largă marjă de interpretare celor care vor sa interpreteze această melodie.

De altfel, există mai multe versiuni care sunt propuse spre ascultare.

Piesa muzicală publicată online este aranjată în format electronic midi, foarte practic pentru ascultarea pe calculator.

Arheologii spun că este vorba despre un imn dedicat lui Nikkal, soţia zeului lunii, Yarikh, fiind acompaniat de un text în care se vorbeşte despre tristeţea unei femei care nu poate avea copii.

Citeşte şi: (VIDEO) O statuie a lui Apollo, veche de sute de ani, a fost descoperită în Marea Mediterană

CITIȚI ȘI...