Ateul Tsipras s-a întâlnit cu patriarhul Chiril, șeful Bisericii ortodoxe ruse

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un ateu declarat la conducerea unei țări unde Biserica ortodoxă a rămas foarte influentă, primul ministru grec Alexis Tsipras s-a întâlnit într-o ambianță din timp în timp tensionată cu patriarhul ortodox rus Chiril joi, la Moscova, notează France Presse.

„Aș dori să vă felicit pentru alegerea dumneavoastră, dar eu sper sincer că guvernul dumneavoastră va face totul pentru a păstra bazele spirituale și morale ale poporului dumneavoastră”, a început patriarhul Chiril, care s-a întâlnit la reședința sa oficială, mănăstirea Sviato-Danilov din Moscova, cu Tsipras, cunoscut pentru pozițiile sale uneori radicale față de Biserică.

„Amintiți-vă că a fi creștin nu este o idee politică”, a adăugat Chiril înainte de a face o apropiere cu Uniunea Sovietică: „URSS a uitat un factor foarte important: nicio dreptate socială nu poate fi atinsă fără a oferi omului o bază spirituală”.

Afișând cea mai mare parte un zâmbet malițios dar părând uneori de-a dreptul exasperat, primul ministru grec și-a început intervenția salutând faptul că patriarhul ortodox „a avut timpul să se intereseze despre convingerile mele personale”.

Reamintind atașamentul față de libertatea religioasă, el a estimat că programul său partajează numeroase puncte comune cu cel al Bisericii. „Toleranța, iubirea de aproapele sau solidaritatea”, a enumerat ca exemple Tsipras, a cărui atitudine relaxată contrasta cu cea solemnă a patriarhului, notează AFP.

Cei doi, a căror întâlnire a durat mai puțin de o oră, au găsit însă un teren de înțelegere, chemând din nou „să se pună capăt sancțiunilor economice” împotriva Rusiei.

Alexis Tsipras și o parte din guvernul său au rupt cu tradiția în ianuarie, imediat după alegerea lor, depunând jurământul civil în fața președintelui republicii în timp ce această ceremonie are de obicei un caracter religios, Biserica nefiind separată de stat în Grecia.

Dar în ultimele luni, primul ministru grec și-a schimbat puțin poziția radicală față de Biserică. În august, el a făcut o vizită călugărilor de la Muntele Athos, mare centru al spiritualității ortodoxe.

Biserica Ortodoxă Rusă la rândul ei a recâștigat o influență considerabilă de la căderea Uniunii Sovietice. Ea este condusă din 2009 de patriarhul Chiril, considerat de mulți observatori un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, constatând de mai mulți ani o legătură strânsă între statul rus și Biserica ortodoxă.

Din 2012, insulta adusă sentimentelor religioase ale credincioșilor este un delict în Rusia, care se pedepsește cu până la trei ani de închisoare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...