Ministrul român de Externe: Aşteptăm cu interes instalarea noului Guvern de la Chişinău

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Finalizarea demersurilor pentru crearea unui nou guvern este cel mai important lucru pentru parcursul european al Republicii Moldova, a declarat ministrul român de Externe Bogdan Aurescu, în cadrul unei emisiuni la Radio România Actualități.

„Este statul cu cele mai mari performanțe în cadrul parteneriatului estic, în ceea ce privește procesul de apropiere de Uniunea Europeană. La moment trebuie să se pună accent pe finalizarea demersurilor pentru crearea unui nou guvern pe baza alegerilor care s-au desfășurat pe 30 noiembrie și care au indicat o majoritate clară proeuropeană. Așteptăm cu interes finalizarea acestui proces, instalarea noului guvern proeuropean de la Chişinău şi continuarea procesului de reformă, în conformitate cu standardele europene”, a afirmat ministrul român.

Bogdan Aurescu a declarat că odată cu crearea noului guvern, România va relua demersurile bilaterale, în sprijinul perspectivei europene, dar şi în ceea ce priveşte acele proiecte.

„Acordul de asociere al Republicii Moldova la UE reprezintă un reper important în acest proces de reformă internă şi, de asemenea, după instalarea noului guvern, dorim să reluăm toate demersurile noastre bilaterale, în sprijinul perspectivei europene, dar şi în ceea ce priveşte acele proiecte pe care le-am desfăşurat în anii trecuţi, mai ales anul trecut, şi care vizează, dacă vreţi, o mai bună conectare a Republicii Moldova cu România şi cu spaţiul european”, a declarat Bogdan Aurescu.

Întrebat dacă nerezolvarea conflictului transnistrene va fi o problemă în ceea ce privește mersul european al țării noastre, ministrul român a afirmat că formatul „5+2” trebuie reluat, acesta fiind singurul format viabil pentru discutarea chestiunilor ce țin de Transnistria.

„Formatul „5+2” este, din punctul nostru de vedere, singurul format viabil pentru discutarea chestiunilor care țin de dosarul transnistrean. Din păcate, anul trecut au existat unele temporizări. Au fost preconizate 5 reuniuni, doar 2 s-au ținut în mod efectiv, 3 au fost amânate la solicitarea celor din Transnistria. Sperăm că în acest an, după ce guvernul de la Chișinău se va instala, formatul „5+2” își va relua activitatea pentru că este foarte important ca acest efort de soluționare a conflictului transnistrean să fie dus mai departe”, a mai declarat ministrul român de Externe Bogdan Aurescu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...