Asia da în clocot: Un nou război, gata să izbucnească

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Stabilitatea geopolitică a Asiei este pusă la încercare de intenţiile expansioniste ale Chinei şi de manifestările violente ale Coreei de Nord, iar situaţia tensionată din regiune poate escalada oricând într-un conflict.

În Marea Chinei de Sud situaţia tinde să se deterioreze rapid, după ce Beijingul a decis să instaleze două baterii de rachete antiaeriene pe una din insulele disputate cu Taiwanul şi Vietnamul, în vreme ce un consilier militar de rang înalt din China avertizează asupra riscului unui război cu Phenianul, anunţă Reuters şi Business Insider.

Ape tulburi
Oficialii din Taiwan şi un post de televiziune american au prezentat dovezi care arată că Beijingul a instalat două baterii antiaeriene pe insula Woody din arhipelagul Paracel, un teritoriu disputat între China, Taiwan şi Vietnam.

O confirmare în acest sens a venit şi din partea purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării din Taiwan, generalul David Lo, în vreme ce oficialii americani s-au arătat mai rezervaţi vorbind despre „o aparentă dispunere” a dispozitivelor militare în zonă.

„În ceea ce priveşte numărul limitat şi necesar al echipamentelor defensive instalate pe aceste insule populate, acesta este în perfect acord cu dreptul la autoapărare la care China este îndreptăţită conform legislaţiei internaţionale şi nu ar trebui pus în discuţie”, a replicat ministrul de Externe chinez, Wang Yi.

Beijingul revendică cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud, un traseu comercial maritim străbătut anual de mărfuri valorând 5.000 de miliarde de dolari.

În ultimii doi ani, China a amenajat mai multe insule artificiale în regiune, unele dintre ele având şi dotări militare, fapt considerat că un element perturbator pentru securitatea zonei de către Statele Unite şi aliaţii din Asia de Sud-Est.

Unele porţiuni din Marea Chinei sunt intens disputate între ţări precum China, Taiwan, Malaiezia, Brunei, Vietnam şi Filipine, manifestările expansioniste ale Beijingului stârnind îngrijorare în rândul celorlalţi lideri de stat din regiune.

SUA încearcă marea cu degetul
După ce China a continuat să-şi fortifice poziţiile ocupate în Marea Chinei de Sud, marina americană a intervenit cu patrule care s-au apropiat de insulele artificiale nou construite.

Reacţia Chinei de a instala baterii antiaeriene pe insulele Paracel poate fi privită şi ca o măsură de contracarare a intervenţie americane în zonă.

În replică, amiralul Harry Harris, şeful Comandamentului american din Pacific, a anunţat că Washingtonul nu este dispus să facă pasul înapoi, în perioada următoare alte misiuni de patrulare urmând să fie organizate în Marea Chinei de Sud.

„Vom efectua mai multe şi mult mai complexe operaţiuni de verificare a libertăţii de navigaţie în Marea Chinei de Sud. Nu avem nicio intenţie să ne oprim”, a explicat amiralul american.

Analiştii cred că intensificarea prezenţei militare a Chinei în această regiune ar putea duce la apariţia unei zone aeriene de protecţie controlată de Beijing.

„Amplasarea rachetelor întăreşte supoziţia conform căreia China intenţionează să exercite un control mai mare asupra acestor ape internaţionale prin declararea unui perimetru aerian de securitate”, consideră Rory Medcalf, şeful Colegiului Naţional de Securitate din cadrul Universităţii Naţionale a Australiei.

În schimb, Mira Rapp-Hooper, un expert în probleme legate de securitatea din Marea Chinei de Sud, spune că evenimentul nu reprezintă o premieră în zonă.

„Nu cred că aceste rachete antiaeriene reprezintă o dezvoltare considerabilă a prezenţei militare a Chinei în zonă.

Dacă au fost instalate sunt cel mai probabil un efort al Chinei de a răspunde la operaţiunile de verificare a libertăţii de navigaţie, dar nu cred că este un fapt fără precedent”, a comentat această.

Cu ochii spre Phenian
Nu tensiunile din Marea Chinei de Sud sunt totuşi cel mai mare motiv de îngrijorare pentru liderii militari din China, ci manifestările tot mai ameninţătoare ale dictatorului nord-coreean Kim Jong-un.

„China trebuie să-şi ajusteze forţele militare de-a lungul graniţei de nord-est şi să se pregătească militar şi diplomatic pentru toate riscurile posibile cât mai curând”, a declarat generalul Wang Haiyun, un expert militar al Beijingului, citat de South China Morning Post.

În afara testelor cu rachete derulate în ultimele luni de Phenian, Wang se declară îngrijorat şi de apariţia în regiune a unui portavion american din flota Pacificului însoţit de bombardiere de ultimă generaţie şi mai multe submarine nucleare dispuse în bazele navale din Coreea de Sud şi Japonia.

Mişcările militare ale Washingtonului în regiune vin ca urmare a unei solicitări făcute de guvernul sud-coreean de la Seul.

Radiaţii nucleare şi refugiaţi
Wang crede că armata chineză va trebui să ia măsuri pentru a preveni o poluare nucleară la graniţa sa de nord-est, în cazul în care SUA, Coreea de Sud sau Japonia hotărăsc să distrugă capacităţile nucleare dezvoltate de nord-coreeni.

În acelaşi timp, armata trebuie să fie pregătită şi pentru un eventual val de refugiaţi sau chiar apariţia unor trupe de gherilă nord-coreene, a mai spus generalul chinez.

Tot el insistă că liderii de la Beijing să convingă Phenianul de necesitatea anulării programului nuclear, în eventualitatea unui război, Coreea de Nord urmând să se confrunte cu un dezastru naţional.

„Odată ce războiul va porni, China nu va mai face încă o dată un sacrificiu naţional pentru un regim ireconciliabil”, a arătat generalul Wang.

În războiul din Coreea anilor ’50, peste 180.000 de soldaţi chinezi au murit luptând de partea regimului comunist de la Phenian împotriva Coreei de Sud şi a armatei americane.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...