Armatele Europei îşi fac propriul comandament militar după modelul NATO

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un centru de comandă și pregătire a trupelor de care dispun țările membre UE va fi inaugurat la Bruxelles, măsură care naște posibilitatea ca UE să înființeze o armată care care să concureze cu structura nord-atlantică.

MPCC (Military Planning and Conduct Capacity) va avea sediul în imediata vecinătate a birourilor executivului european, pentru moment structură cu doar 30 de angajați urmând să coordoneze activitățile antiterorism derulate de militarii europeni prezenți în Congo, Mali și Somalia, informează IB Times.

Franța, Germania și Italia se numără printre statele care susțin noua măsură, anunțând că aceasta vine și ca un răspuns la amenințarea teroristă care pândește cele 3 state.

Mai mult, ministrul Apărării din Germania, Ursula von der Leyen, a comentat pentru New York Times că înființarea centrului militar de comandă al UE este o măsură „aplicată cu întârziere”.

Bitanicii par singurii care tind să facă un pas înapoi în ceea ce privește cooperarea cu noua structură militară create în UE, ministrul de resort Michael Fallon afirmând că preferă ca țările membre UE să coopereze îndeaproape cu NATO pentru a evita crearea unor structuri duble de comandă.

Divergențele înregistrate în cadrul Alianței Nord-Atlantice au fost iscate de comentariile noului președinte American Donald Trump și a unor membri ai cabinetului său, privind lipsa de implicare financiară a partenerilor europeni în combaterea terorismului, chiar și atunci când acesta amenință securitatea statelor membre NATO.

Cu excepția Austriei, Finlandei, Suediei, Irlandei, Ciprului și Maltei, toate celelalte state UE sunt incluse în Alianță, în rândul membrilor non-europeni numărându-se Albania, Islanda, Turcia, Norvegia, Canada și SUA.

În 2014, în cadrul summitului NATO din Țara Galilor, statele membre și-au asumat angajamentul de a asigura o minimă finanțare de 2% din PIB pentru sectorul Apărării, dar acest lucru nu a fost pus în practică nici până acum de către majoritatea țărilor din spațiul UE.

Greul finanțării operațiunilor militare ale Alianței Nord-Atlantice pică în sarcina SUA, în 2016, bugetul de Apărare al americanilor fiind de 66,41 miliarde dolari. Următoarea țară în acest clasament este Marea Britanie, cu un buget de cheltuieli militare de 6,03 miliarde de dolari americani.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...