Armand Goșu: Politicienii de la Chișinău au degenerat. Nicio cancelarie serioasă europeană n-o să-i stimeze

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Noul Guvern Filip nu poate să facă mai mult decât a făcut foștii miniștri din Cabinet, pentru că Republica Moldova nu are cum să obțină mai mult decât atât, astfel pentru viitorul Republicii Moldova, cel mai bun lucru pe care l-ar putea face această putere e să organizeze alegeri anticipate și să plece de la butoane. Opinia este împărțită de publicistul şi analistul politic român Armand Goşu. „Sigur, unii pot să plece în pușcărie, alții pot să-și negocieze imunități prin Elveția”, spune acesta.

„Minuni n-are rost să așteptăm, mari schimbări n-au cum să se întâmple cu o politică internă proastă. Diplomația n-o să reușească să salveze aparențele. Cred că 2018 va fi un an mai degrabă al marilor așteptări. Toți ochii vor fi ațintiți pe campania electorală, pe toamna lui 2018 și pe configurația viitoarei majorități parlamentare. Până atunci, cred că mai degrabă se va face un fel de mentenanță în politica externă a Chișinăului. Sigur e important ca cine va face acea mentenanță să fie suficient de abil, dibaci, să obțină maximum de profit pentru guvernare într-un context foarte complicat regional. Nu cred că poate să facă mai mult decât atât, pentru că Moldova nu are cum să obțină mai mult decât atât”, spune Armand Goșu într-un interviu pentru Europa Liberă.

În context, acesta spune că pentru viitorul Republicii Moldova, cel mai bun lucru pe care l-ar putea face această putere e să organizeze alegeri anticipate și să plece de la butoane, întrucât lucrurile au degenerat mult prea mult ca să se mai poată salva reprezentanții de marcă ai actualei guvernări de la Chișinău.

„Sigur, unii pot să plece în pușcărie, alții pot să-și negocieze imunități prin Elveția. Dar cu cât pleacă mai repede această putere, cu atât viitorul Republicii Moldova va avea de câștigat. Ei sunt atât de necredibili, încât orice ar face… Poate Constituția Republicii Moldova să conțină doar acest punct – Republica Moldova e țară profund europeană și a militat numai pentru integrarea În Uniunea Europeană -, nu-i crede nimeni. La București poate, dar nici cei de acolo, de la București, nu sunt așa de credibili. Nicio cancelarie serioasă europeană n-o să-i stimeze. Toată lumea o să-și vadă de treabă și o să treacă următoarele 10, 11 luni și o să vadă la Chișinău ce putere vine și în funcție de cum se vor desfășura alegerile, campania electorală și cine va câștiga, cine va veni la guvernare. Atunci abia se vor lua probabil niște decizii… undeva târziu în toamnă, pe la începutul anului viitor, dar să nu-și închipuie cineva că deciziile alea depind doar de București, că se mai fac nu știu ce aranjamente prin serviciile secrete, pe aici mai vâră niște bani, se mai spală alții…. Nu, nu! Nu, va ține, nu vor reuși să facă lucrurile astea! Lucrurile au degenerat mult prea mult ca să se mai poată salva reprezentanții de marcă ai actualei guvernări de la Chișinău”, mai spune analistul politic român.

Mai mult, acesta afirmă că diplomația de la București poate să împingă dosarul Republicii Moldova mai în față sau mai în spate, însă, orice inițiativă a României pentru Republica Moldova va fi privită cu foarte, foarte multă suspiciune.

„Pentru politica externă a României, în primul rând cea regională a României, Moldova a fost un test. Din păcate, România nu pare să ia o notă prea bună la testul acesta. Sigur că încă se joacă, încă nu s-a terminat meciul, dar impresia… așa de pe margine, din tribună, de la peluză, observând reacția oficialilor de la tribuna principală, cred că mai degrabă România, cu Plahotniuc în brațe, s-a cam făcut de râs”, mai afirmă Armand Goșu conform sursei citate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...