Aprobat de Parlament! Oricare cinci deputați vor putea forma oricând grupuri parlamentare egale în drepturi cu fracțiunile

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ei înșiși și-au asumat riscul de a nu fi egali atunci când au decis să părăsească partidul pe listele căruia au fost aleși. Așa au comentat unii deputați inițiativa grupului de deputați PPEM privind modificarea Regulamentului Parlamentului care să permită deputaților neafiliați să constituie, „în orice moment, grupuri parlamentare alcătuite din cel puțin 5 persoane”. Asta deși, același regulament prevede că partidele care acced în Parlament au dreptul de a constitui fracțiuni parlamentare constituite din cel puțin 5 deputați „în termen de 10 zile după constituirea legală a Parlamentului”.

Proiectul a fost susținut în prima lectură cu votul majorității din cei 57 deputați prezenți în sala de ședințe. Asta în condițiile în care, nemulțumiți că nu le-au fost acceptate un șir de propuneri la alt subiect, fracțiunile PSRM și PCRM au părăsit sala de ședințe a Parlamentului.

Potrivit unuia dintre autori, deputatul Eugen Carpov, fracțiunile parlamentare se crează pe linie de partid, în timp ce grupurile parlamentare nu neapărat să fie create pe acest principiu, din deputați neafiliați. Aceasta însă l-ar discrimina prin faptul că nu are dreptul de a fi reprezentat în Biroul Permanent al Parlamentului, iar nefiind parte a unei fracțiuni parlamentare, a solicitat să fie membru al unei delegații peste hotare și, „în pofida rugăminților, inclusiv în scris, nu am fost acceptat”.

„Noi, deputații PCRM, considerăm că în cazul în care un deputat nu este de acord cu poziția partidului, decide să plece, trebuie să-și depună mandatul de deputat”, a declarat deputatul comunist Inna Șupac.

„Este un proiect extrem de simplu, unul care reflectă o stare reală în Parlament. Colegii pot să se exprime prin vot”, a propus președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, solicitând încheierea dezbaterilor.

Amintim că în dimineața acestei zile, deputatul liberal Lilian Carp care a declarat că părăsește majoritatea parlamentară, a menționat că proiectul de lege în cauză permite legalizarea grupurilor parlamentare, astfel ca acestea să fie echivalente cu fracțiunile și să poate acționa în tocmai ca acestea. „Obiectivul acestui proiect de lege este de a legaliza grupul parlamentar PPEM, care este pregătit să înlocuiască o parte din electoratul pierdut al PLDM-ului, dar totodată să atace o parte din electoratul Partidului Acțiune și Solidaritate. Acesta a fost primul pas după lichidarea unui partid politic, și este același scenariu pentru lichidarea celui de-al doilea partid politic, Partidul Liberal”, a declarat deputatul

Iată ce prevede proiectul de lege:

Screenshot_1 Screenshot_2 Screenshot_3


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...