Anchetatorii ruși susțin că au identificat persoana care a organizat asasinarea lui Boris Nemţov

by Genko Genko

Comitetul rus de anchetă a anunţat că a identificat persoana care a organizat asasinarea opozantului Boris Nemţov, împuşcat mortal luna trecută pe un pod din apropierea Kremlinului, relatează Sputnik.

Anchetatorii ruşi au precizat că au identificat persoana care i-a dat arme, un vehicul şi bani presupusului autor al asasinatului, relatează cotidianul rus Kommersant în ediţia de luni, citând surse apropiate anchetei.

Conform cotidianului, noul suspect, identificat doar cu numele Ruslik, le-a livrat o armă şi o maşină celor implicaţi în asasinarea lui Nemţov. El le-a promis de asemenea cinci milioane de ruble (aproximativ 85.200 de dolari).

Contidianul precizează că Ruslik ar fi comandat şi organizat asasinatul. Comitetul de anchetă nu dă publicităţii identitatea lui Ruslik, iar acesta nu este inclus pe lista cu persoane date în urmărire, deoarece numai Zaur Dadaiev, presupusul autor al crimei, i-a menţionat numele.

Boris Nemţov, în vârstă de 55 de ani, unul dintre cei mai vehemenţi critici ai preşedintelui rus Vladimir Putin, a fost împuşcat mortal pe 27 februarie, în timp ce se plimba pe un pod din apropierea Kremlinului cu prietena sa, fotomodelul ucrainean Anna Duriţkaia, în vârstă de 23 de ani.

Putin a condamnat public asasinatul şi a promis că cei vinovaţi vor fi aduşi în faţa justiţiei.

Cinci ceceni – Ramzan Bahaiev, Tamerlan Eskerhanov, Şagit Gubaşev, Anzor Gubaşev şi Zaur Dadaiev – au fost reţinuţi de autorităţile ruse sub suspiciunea de implicare în asasinarea lui Boris Nemţov. Dadaiev şi-a recunoscut iniţial implicarea în această crimă, după care şi-a retras mărturia, afirmând că a fost făcută sub ameninţare.

CITIȚI ȘI...