(ANALIZĂ) Ucraina: Kievul a pierdut controlul asupra regiunii Donbas pentru cel puţin cinci ani

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Guvernul ucrainean se confruntă aparent cu o situaţie fără soluţie în estul ţării: nu are mijloacele militare necesare pentru a prelua controlul şi nu-şi poate permite politic să renunţe la regiunile separatiste în favoarea rebelilor proruşi, după şase luni de conflict sângeros.

Recunoscute de Moscova, care a ignorat avertismentele Occidentului, alegerile separatiste desfăşurate duminică în regiunile Doneţk şi Lugansk confirmă cu siguranţă pierderea acestor teritorii de către Kiev pentru mai mulţi ani, după ce Rusia a anexat în martie peninsula Crimeea, unde a preluat controlul fără lupte, în urma unui referendum.

Eforturile politice au eşuat, mai ales că separatiştii respins oferta Kievului, care a propus un „statut special” pentru aceste regiuni pentru o perioadă de trei ani, cu o mai mare autonomie. Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunţat însă luni că îşi va revizui planul de acţiune, inclusiv oferta de „statut special” pentru regiunile separatiste din est.

„Kievul a pierdut controlul asupra Donbasului pentru cel puţin cinci ani. Puterea a înţeles cu mult timp în urmă şi nu-şi mai face iluzii. Dar recunoaşterea publică ar fi o sinucidere politică”, subliniază politologul ucrainean Taras Berezoveţ, directorul companiei Berta Communication. „Nu putem abandona Donbasul”, a admis, la rândul său, un oficial ucrainean din serviciile de securitate, sub acoperirea anonimatului.

De altfel, cifrele vorbesc de la sine: 54% dintre ucraineni cred că trebuie să continue luptele pentru recuperarea acestor teritorii şi doar un sfert din persoanele chestionate s-au pronunţat pentru abandonarea lor în favoarea Rusiei, în schimbul păcii, potrivit unui sondaj de opinie realizat în octombrie de Institutul ucrainean Gorşenin.

Cu timpul, războiul din estul Ucrainei s-ar putea transforma într-un „conflict îngheţat”, la fel ca în cazul regiunilor separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud sau ca Transnistria, care şi-a proclamat unilateral independenţa de Republica Moldova.

Toate aceste teritorii se confruntă cu o situaţie economică dificilă, nu sunt recunoscute de comunitatea internaţională şi sunt guvernate de proruşi. În faţa acestei perspective, Kievul încearcă să izoleze zona de conflict pentru a preveni extinderea ei şi a limita pagubele.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...