Analiza Stratfor: Lumea a devenit tot mai nesigură. Există o soluție pentru a opri teroarea?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În ultimii 6 ani, valul de violență răspândit de diverse grupări extremiste a depășit orice record, panica stârnită în rândul populației fiind aproape de necontrolat.

Atacurile declanșate de teroriștii sinucigași întrețin starea de confuzie, anchetatorii fiind în imposibilitatea de a prezenta concluzii clare despre factorii care declanșează gesturi extreme în rândul unor personaje vulnerabile la mesajele grupărilor teroriste, arată o analiză Stratfor.

În ape tulburi

Atacurile declanșate de grupările teroriste, în special Statul Islamic, par să nu aibă o țintă clar stabilită. Franța, Germania, SUA, dar și state din Orientul Mijlociu: Turcia, Yemen, Arabia Saudită, Tunisia etc, pică pe rând în fața valului de violență răspândit de teroriști.

Stilul atacurilor sinucigașe lasă prea puține portițe pentru anchetatori de a descoperi factori declanșatori ai unor astfel de evenimente.

În cazul masacrului din Orlando-Florida, soldat cu 49 de morți, victimele au fost surprinse într-un club al minorităților sexuale. Atacatorul și-a manifestat adeziunea față de Statul Islamic în ultimele zile dinaintea atacului, până atunci abuzând fizic și psihic de restul membrilor familiei.

Folosirea pe post de atacatori a unor personaje cu tulburări psihice pare o metodă îmbrățișată pe deplin de liderii organizației Statului Islamic, dar țintele nu sunt alese doar din rândul civililor occidentali.

În Yemen, Malaezia, Bangladesh, Irak sau Turcia, practicanți ai Islamului au fost vânați de către teroriști doar pentru simplul motiv că au îmbrățișat stilul de viață occidental.

O grenadă aruncată în grupul unor suporteri care urmăreau un meci de fotbal, bombe plasate în mașini parcate pe locul unde urmează să se desfășoare diverse manifestații publice sau chiar raiduri sinucigașe la volanul unei mașini-capcană fac din lumea noastră un loc nesigur, iar reacțiile consumatorilor și ale investitorilor sunt cele țintite: retragere din față pericolului.

În umbră

Sunt prea puține lucruiri evidențiate de anchetele forțelor de ordine care se ocupă de atentatele săvârșite din Orientul Mijlociu până în Europa de Vest sau SUA, iar prea multe amănunte scapă atenției publicului.

„Armele și rețetele pentru crearea unor bombe artizanale sunt la îndemâna oricui aflat în SUA sau în alt colț al lumii. Nu știm dacă limitarea dreptului de posesie a unor arme de foc ar elimina aceste riscuri, dar știm că o muțime de oameni ar dori să verifice acest lucru”, arată analisttii Stratfor.

Pe de altă parte, organizațiile teroriste de genul Stat Islamic folosesc metoda racolării unor persoane instabile psihic pentru a crea din acestea arme umane care să răspândească teroarea.

Verificarea sănătății mentale a migrantilor nu intră însă în sarcina autorităților din Occident. Omar Mateen (Orlando) și Mohamed Lahouaiej Bouhlel (Nisa) sunt două cazuri tipice în care personaje cu anumite probleme psihice au fost folosite pentru a duce la capăt atacuri teroriste cu un sfârșit sângeros.

Mai mult, autoritățile sunt tentate să ia în colimator, în prima fază, practicanții islamismului care dau semne de instabilitate psihică, ignorându-i pe cei care nu sunt musulmani ce pot fi la fel de periculoși.

Lupii singuratici

Extrovertiții par cele mai ușoare victime ce pot fi racolate de extremiști și, în același timp, cei mai periculoși asasini, susține Fred Burton, șeful departamentului de Securitate din cadrul Stratfor.

„Nu există un profil clar stabilit pentru acesti indivizi, chiar dacă de obicei sunt bărbați singuri”, explică aceștia.

Un alt analist al institutului de studii și analize în domeniul securității globale din Texas, Scott Stewart, crede că o atenție sporită din partea comunității ar putea avea ca efect salvarea unor vieți, dacă comportamentul ciudat al unor indivizi ar fi ținut sub observație.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...