(ANALIZĂ) „Mixtul” PD-PSRM a furat Blocului „ACUM” patru mandate de deputat, oferindu-le democraților. Ce sistem ar fi avantajat mai mult socialiștii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a susținut în vara anului 2017 modificarea sistemului electoral proporțional în unul mixt, ca variantă de „compromis” în raport cu sistemul uninominal propus de Partidul Democrat din Moldova, iar președintele Igor Dodon a promulgat legea, susținând atunci că acest sistem nou avantajează PSRM. Realitatea însă arată că socialiștii ar fi fost mai avantajați de revenirea la „metoda d’Hondt” de distribuire a mandatelor, înlocuită de Alianța pentru Integrare Europeană pentru a dezavantaja PCRM, în perioada în care Igor Dodon era deputat în Parlament din partea comuniștilor.

Ca urmare a alegerilor din 24 februarie 2019, în baza sistemului mixt, socialiștii s-au ales cu 35 de mandate de deputat, 18 dintre care au fost obținute pe circumscripția națională, iar alte 17 în circumscripțiile uninominale. Un calcul matematic arată că, în baza sistemului proporțional majoritar de vot, cele 31,15% obținute de PSRM la scrutinul parlamentar de duminică, socialiștii s-ar fi ales cu 34 de mandate (cu unul mai puțin).

De altă parte, în baza reprezentării proporționale majoritare democrații, cu 23,63% ar fi obținut doar 27 de mandate (cu trei mai puține), comparativ cu cele 30 obținute la scrutinul de duminică – 13 pe circumscripția națională și 17 în circumscripțiile uninominale.

Mai mult ca atât, eventuala revenire la modalitatea de distribuire a mandatelor în baza „indicelui d’Hondt”, existent în Moldova până la alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010, atunci când Igor Dodon, Zinaida Greceanîi, Ion Ceban, dar și alți câțiva lideri socialiști erau deputați în Parlament din partea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova.

 

PSRM

PDM

Blocul „ACUM”

Partidul Șor

Deputați Independenți

Rezultat obținut la alegerile din 24 februarie (sistemul mixt)

35 (18+17)

30 (13+17)

26 (14+12)

7 (5+2)

3

Sistem proporțional majoritar

34

30

27

10

„Indicele d’Hondt”

35

27

30

9

În general, se consideră că reprezentarea proporțională majoritară avantajează formațiunile „mici” care acced în Parlament, voturile acordate de votanți pentru formațiunile care nu au trecut pragul electoral fiind „redistribuite” în mod egal între toate fracțiunile parlamentare, în timp ce „indicele d’Hondt” propus în 1878 de autorul cu același nume duce la minimizarea acestei disproporționalități.

Astfel, cele patru formațiuni care formau Alianța pentru Integrare Europeană, au propus înainte de alegerile parlamentare din 2010 modalitatea de distribuire majoritară a mandatelor, ceea ce favoriza Alianța „Moldova Noastră” (ca formațiune cu cele mai puține mandate în Parlament – 7), dar și celelalte trei partide – PLDM (18 mandate), PL (15 mandate) și PDM (13 mandate), în dezavantajul PCRM (48 mandate).

După alegerile din 28 noiembrie 2010, PCRM s-a ales cu doar 42 mandate, iar cele trei formațiuni care formau Alianța pentru Integrare Europeană 2 (PL, PLDM și PDM) au obținut împreună 59 de mandate.

În cazul în care mandatele în Parlamentul legislaturii a XXI-a, ales după alegerilor din 24 februarie 2019 ar fi fost împărțite în baza sistemului proporțional majoritar, PSRM s-ar fi ales cu 34 de mandate (cu unul mai puțin), PDM – 30 de mandate (diferență zero), Blocul „ACUM” ar fi obținut 27 de mandate (cu unul mai mult), Partidul Șor ar fi avut 10 mandate de deputat (ca formațiunea cu cele mai puține mandate, avantajate de sistemul majoritar), iar deputați „independenți” n-ar fi existat în Parlament.

De altă parte, dacă mandatele s-ar fi distribuit conform „indicelui d’Hondt” socialiștii ar fi avut un număr similar de mandate – 35, Blocul „ACUM” ar fi trecut pe locul doi ca reprezentare în Parlament – 30 de mandate (cu patru mai mult decât în prezent), Partidul Democrat s-ar fi ales cu 27 de „aleși ai poporului”, în timp ce Partidul Șor ar fi obținut 9 mandate de deputat, iar deputați „independenți” nu ar fi acces în Parlament.

calcul efectuat la un simulator disponibil online

Astfel, rezultă că sistemul mixt de vot nu atât a avantajat Partidul Socialiștilor (care oricum obținea 34-35 de mandate), cât a avantajat democrații oferindu-le un plus de trei mandate de deputat și a dezavantajat „opoziția pro-europeană” („mixtul” a furat Blocului „ACUM” patru mandate de deputat).

NOTĂ: Exercițiul de mai sus nu ia în calcul cheltuielile de campanie și eforturile depuse de către concurenții electorali pentru a obține victoria în cele 51 de circumscripții uninominale (48 pe teritoriul Republicii Moldova și 3 în afara țării), introduse ca urmare a trecerii la sistemul mixt de vot.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.