Analist român, despre decizia CC: Halucinant. Unicat mondial

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Decizia Curții Constituționale de vineri, prin care s-a modificat procedura de alegere a președintelui, este una „halucinantă” și „unică” în lume, susține analistul politic român Sorin Ioniță.

În opinia lui Ioniță, „Curtea Constituţională a Moldovei a luat azi o decizie halucinantă, de o magnitudine şi creativitate fără precedent în Europa”.

„Motivarea sună ca din Kafka. Politic e bine că se revine la alegerea directă a preşedintelui, însă calea pe care s-a ajuns aici este unicat mondial. Din acest moment sistemul constituţional al Moldovei este aruncat în aer de o Curte care face literatură science fiction, îşi contrazice propriile decizii, etc. Nu mi-e clar cum şi ce va mai putea funcţiona de aici înainte la Chişinău, măcar cu un grăunte de predictibilitate”, a motivat Sorin Ioniță.

Procedura de alegere a președintelui în Parlament a fost declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională a Republicii Moldova, iar următorul președinte urmează a fi ales de către popor.

O hotărâre în acest sens a fost dată citirii vineri, de către Alexandru Tănase, președintele Curții Constituționale, ca urmare a unei sesizări depuse de către deputații PLDM.

Judecătorii Curții au decis astfel să modifice articolul 78 din Constituție, care la primul alineat va prevedea că „președintele Republicii Moldova este ales prin vot universal, secret și liber exprimat”.

Astfel, următorul președinte trebuie să aibă minimum 40 de ani și să întrunească cel puțin 50% plus unu din voturi.

De asemenea, s-a modificat articolul 89, alineat 1, care prevedere suspendarea președintelui din funcție. Astfel, președintele poate fi suspendat prin votul a 2/3 din parlamentari, iar în decurs de 30 de zile poate fi organizat un referendum de demitere a șefului statului.

Este de menționat că în această perioadă Platforma Demnitate și Adevăr colectează semnături în vederea demarării unui referendum în cadrul căruia să fie efectuate practic aceleași modificări la capitolul alegerea și demiterea președintelui. Până acum s-au colectat în jur de 500 de mii de semnături.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...