Analist polonez: „Un singur oligarh care guvernează este periculos pentru Moldova”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Singura şansă şi sursă de succes a Moldovei este de a conserva energia şi calitatea societăţii sale civile, deoarece acest lucru este ceva ce asigură Moldovei succes în efortul său în direcţia democraţiei. Declarația a fost făcută de Jerzy Pomianowski, directorul executiv al Fundaţiei Europene pentru Democraţie, în cadrul unui interviu pentru Agenţia de presă IPN.

„Situaţia politică este diferită. În cazul Moldovei avem un factor internaţional, reprezentat de sprijinul din Europa. Acesta a fost acordat pe baza unor declaraţii care au provenit de la un grup de partide politice pro-europene, conduse de doi oligarhi – domnii Filat şi Plahotniuc. Îmi amintesc că, atunci când unul dintre cei doi oligarhi l-a pus pe celălalt în închisoare, am postat pe Twitter întrebarea: „Ce este mai periculos pentru democraţia din Moldova decât doi oligarhi care guvernează ţara?”. Răspunsul meu este: „Mai periculos poate fi un singur oligarh care guvernează!”. Acest lucru este ceva ce Moldova şi elita sa politică trebuie să combată şi să elimine. Este necesar să fie înfiinţate mişcări politice credibile, pro-democratice şi pro-europene”, a declarat Jerzy Pomianowski.

Acesta a oferit un răspuns afirmativ la întrebarea privind capacitatea societății moldovenești de a produce alternative politice, mişcări politice noi. „Vedeţi ce s-a întâmplat recent. Platforma pentru Demnitate şi Adevăr a organizat cele mai mari proteste, probabil de la independenţa Moldovei. S-au adunat foarte mulţi oameni pentru ca să spună că ei sunt nemulţumiţi. Maia Sandu a căpătat o popularitate de până la 25-30%, timp de câteva luni, deşi ea este o persoană fără istorie politică semnificativă. Aceasta se datorează faptului că a venit cu „mâinile curate”. De asemenea, putem vorbi despre Iurie Leancă, el depune eforturi politice în încercarea de a-şi curăţa trecutul şi de a construi credibilitate”, a afirmat sursa citată.

Jerzy Pomianowski a mai adăugat că din cauza lipsei de atenţie, Europa nu a văzut situaţia reală pe parcursul mai multor ani. Aceasta nu a văzut că declaraţiile şi faptele reale nu corespund. Prin urmare, reformatorii pro-europeni nu au fost în mod obligatoriu şi reformişti. „Nu vorbesc despre toate formaţiunile, dar numărul celor vizate a fost suficient pentru a pune în pericol procesul politic şi a pierde încrederea oamenilor”, a spus directorul executiv al Fundaţiei Europene pentru Democraţie.

Potrivit lui, societatea civilă trebuie să controleze fiecare guvern nou din prima zi, şi trebuie să-l facă responsabil pentru acţiunile sale.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...