Ana Guțu: Neutralitatea Republicii Moldova e o prostie; Scenariul reunirii, discutat deja cu Occidentul?

Ana Guțu: Neutralitatea Republicii Moldova e o prostie; Scenariul reunirii, discutat deja cu Occidentul?

Neutralitatea Republicii Moldova, înscrisă în Constituția statului, este o prostie, susține deputatul moldovean Ana Guțu.

Într-un interviu acordat Ziare.com, Guțu își exprimă opțiunea pentru unirea României cu Republică Moldova, fără regiunea transnistreană, scenariu pe care bănuiește că l-au discutat deja și liderii occidentali.

„În condițiile în care în câteva ore (exact de atât timp are nevoie armata a 14-a staționată în Transnistria separatistă să invadeze malul drept al Nistrului) Putin va ocupa Republica Moldova după modelul Crimeei, cred că Republică Moldova se va reuni cu România, dar fără regiunea separatistă din stânga Nistrului. Bănuiesc că acest scenariu a și fost deja discutat de cancelariile europene și nord-americane”, a declarat Ana Guțu.

Aceasta a adăugat că soarta Republicii Moldova depinde de viitorul președinte al României. „Poate e prea tare spus, dar, în condițiile crizei geopolitice complicate, rolul României devine crucial pentru securitatea cetățenilor din Republica Moldova. Iar această securitate înseamnă, în primul rând, nepermiterea deraierii crizei din Ucraina prin escaladarea acesteia în Republica Moldova”, a adăugat oficialul moldovean.

Întrebată despre soluționarea conflictului transnistrean, Guțu a spus că „pe termen scurt și mediu conflictul transnistrean nu va putea fi soluționat din punct de vedere politic”.

„Nedorința Rusiei de a-și retrage armata, de a schimba formatul forțelor pacificatoare militare pe unul civil internațional, zombarea populației din stânga Nistrului nu vor permite o soluție grabnică a acestui conflict”, a adăugat Ana Guțu.

Interviul integral poate fi citit aici.

0