„Amnistia fiscală” pregătită de Parlamentul de la Chişinău va submina combaterea corupției

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Proiectul amnistiei fiscale propus de parlamentari va submina un șir de procese importante pentru Republica Moldova și, în primul rând, este vorba de procesele legate de combaterea corupției. Totodată, în raport cu această lege apar suspiciuni în privința luptei împotriva spălării banilor, spune directorul de programe la IDIS Viitorul, Veaceslav Berbeca.

Potrivit expertului, în prezent parlamentarii încearcă să repete legea amnistia fiscală din 2007, în urma căreia datorii de 4,3 miliarde de lei au fost iertate și circa un miliard de lei anual au fost pierduţi din cauza ne încasărilor după introducerea cotei zero pe venit.

„Această amnistie care se preconizează a fi realizată în anul 2017, de fapt, repetă aceleași motive care au fost și în anul 2007. Adică, ar fi necesară întrucât Republica Moldova ar avea o cotă foarte mare a economiei tenebre, de vreo 70%, se crede că astfel vor fi stimulate investițiile capitale în Republica Moldova. Din păcate așa ceva nu am avut după anul 2007 când a fost realizată prima amnistie și liberalizarea capitalului. Şi nu cred că vom avea în anul 2017. Iar problema cea mai mare este că această amnistie fiscală și liberalizarea capitalului care sunt propuse în anul 2017 vor submina un șir de procese importante pentru Republica Moldova și, în primul rând, e vorba de procesele legate de combaterea corupției. Fiindcă ceea ce propune actualul proiect, de fapt, e neurmărirea persoanelor care își vor declara veniturile, activele. Ei vor fi amnistiați. Asta înseamnă că nu vor fi supuse controlului din partea, în primul rând, a Agenției Naționale de Integritate – un lucru foarte grav. Și un alt lucru important este că apar semne foarte mari de îndoială în privința luptei împotriva spălării banilor. Fiindcă nu va fi urmărită proveniența banilor declarați, ceea ce iarăși se constituie o problemă foarte gravă pentru Republica Moldova și probabil am putea avea același probleme pe care le-am avut după anul 2007″, spune expertul într-un interviu pentru Europa Liberă.

În context, acesta reiterează că o astfel lege va submina întregul pachet de lupta împotriva corupției.

„În primul rând, e vorba despre acest pachet de integritate, fiindcă vor fi exonerați de urmărire persoane, inclusiv funcționarii publici, care vor declara aceste averi care probabil au fost în mod ilicit acumulate. De asemenea, o foarte mare problemă care ar putea fi e legată de furtul miliardului. Fiindcă momentul în care poți declara capitalul care a fost în mod fraudulos sau ilicit acumulat, evident asta înseamnă că miliardul care a dispărut în anul 2014 poate foarte ușor să fie legalizat sau „înălbit” prin aceste proceduri. Sunt și alte probleme foarte grave pe care noi putem să le enumerăm, care noi credem că ar putea să fie realizate prin acest proiect cum ar fi, de exemplu, lupta împotriva spălării banilor. Ştim că Republica Moldova a fost nucleul sau unul din elementele principale ale unui proces de spălare a banilor, vorbim despre câțiva zeci de miliarde de dolari care au trecut prin intermediul sistemului bancar din Republica Moldova”, mai spune directorul de programe la IDIS Viitorul.

Un alt lucru care trezește îngrijorarea în privința acestui pachet de lege ţine de banii acumulaţi ilicit, care ar putea fi ulterior folosiți pentru privatizarea întreprinderilor de stat. „Deci, creează în același timp o concurență neloială în Republica Moldova. Pot fi aduse un șir de argumente care trezesc îngrijorare în privința acestei legi, legii privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală, care o promovează actuala guvernare”, mai spune expertul.

Amintim că, Parlamentul a aprobat în prima lectură amnistia despre care vorbim, ea nu a fost inclusă totuşi deocamdată pe agenda parlamentară din această sesiune pentru a doua lectură, iar Andrian Candu promitea, atunci când se vota în prima lectură, că pentru a doua se va preciza un mecanism de verificare a provenienței banilor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...