Amenințările lui Trump legate de UE și NATO și cum ar trebui să-i țină piept Angela Merkel

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Într-un interviu acordat recent presei germane, președintele ales al SUA Donald Trump a atacat NATO, Uniunea Europeană și în special Germania.

Însă cancelarul german Angela Merkel ar trebui, cu determinare, să-i țină piept lui Trump, susține jurnalistul Miodrag Soric, într-un editorial publicat pe site-ul Deutsche Welle.

„NATO este învechită”. Această declarație nu a fost făcută nici de președintele rus Vladimir Putin, nici de dictatorul nord-coreean Kim Jong Un. A fost făcută de viitorul președinte american Donald Trump.

Iar prin acest lucru își contrazice miniștrii de Externe și Apărare desemnați chiar de el. În audierile din Senat de săptămâna trecută, și nu numai, miniștrii au susținut exact contrariul. Deci cum stau lucrurile?

Dacă Trump vrea să spună că e necesar ca aliații NATO să contribuie cu mai mulți bani la sistemul de apărare, atunci ar trebui să explice asta fără ambiguități, subliniază autorul articolului.

Să spui că NATO e redundantă nu face decât să îi neliniștească pe membrii săi. Nu atât de mult pe Germania și Franța, ele sunt destul de puternice încât să se apare singure. Însă statele baltice și Polonia se întreabă, în mod justificat, dacă alianța cu SUA mai înseamnă ceva. Mai ales în contextul în care Donald Trump pare să se concentreze pe prietenia cu omologul său rus Vladimir Putin.

Cum va reacționa Angela Merkel la semnalele contradictorii venite de la Washington? Poate aduce cu încredere în discuții contribuțiile Germaniei la relațiile transatlantice, este de părere Soric.

Firește că Germania poate și va contribui mai mult la apărare. Dar, amintim că, după atentatele din septembrie 2001 din SUA, Germania a trimis soldați în Afganistan în sprijinul armatei americane. Iar în Afganistan a fost vorba, în primul rând, despre securitatea SUA, nu a Germania. Osama bin Laden și gașca lui de teroriști au atacat New York-ul, nu Berlinul.

Washington-ul pare să aibă o memorie selectivă

Un alt exemplu este Ucraina. Atât Statele Unite, cât și Germania au susținut suveranitatea Ucrainei, însă doar contribuabilii germani au plătit pentru acest lucru. Când președintele ucrainean a cerut ajutor financiar de la Washington, Congresul american l-a trimis acasă cu mâna goală. Și se pare că și Trump va face același lucru.

Mai e nevoie de vreun exemplu? Germania a plătit miliarde de euro ca să-i ajute pe refugiații sirieni și irakieni. Însă Germania nu a avut nimic de-a face cu războiul din Irak. În schimb, americanii au fost implicați. Iar asta a destabilizat toată regiunea, chiar dacă nu le place să își asume responsabilitatea.

Președinții Americii vin și pleacă. Însă, indiferent de cine dictează la Casa Albă, realitatea politică pare a fi percepută selectiv.

Și mai trebuie menționat că sub nicio formă Uniunea Europeană nu a fost fondată pentru a surclasa SUA pe plan comercial, după cum a afirmat Trump.

De asemenea, UE nu servește doar intereselor Germaniei. Este în beneficiul tuturor statelor membre, punctează jurnalistul de la Washington. Și, în cele din urmă, chiar și SUA pot beneficia.

Sau cumva Trump crede că Statele Unite pot rămâne pe termen lung o superputere globală, fără UE de partea lor? Din acest motiv, subminarea Uniunii nu este sub nicio formă în interesul Americii.

Iar în ceea ce privește Brexit, Marea Britanie își va face rău singură prin ieșirea din UE. Lira sterlină își pierde din valoare, iar investitorii se retrag din UK, chiar și cei americani.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...