Ambasadorul României: Integrarea europeană nu trebuie privită în cheie geopolitică

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

România este un susţinător constant şi unul din cei mai buni prieteni pe care Republica Moldova îi are în parcursul său european, afirmă ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă. „Susţinem acest obiectiv din considerente obiective, bazându-ne pe de o parte pe relaţiile speciale care există între România şi Republica Moldova, dar şi pe experienţele complexe, în esenţă toate pozitive, pe care România le-a avut ca urmare a parcurgerii etapelor de integrare în structurile europene şi euroatlantice”, a subliniat ambasadorul.

Diplomatul român a declarat că integrarea europeană a Republicii Moldova este practic un obiectiv asumat plenar de către România, fiind un obiectiv bazat pe cunoaştere, şi unul prin care România urmăreşte, pe de o parte, o consolidare instituţională şi, pe de altă parte, o îmbunătăţire a modului în care merg lucrurile în Republica Moldova, astfel încât beneficiile să fie vizibile şi să ajungă în buzunarele tuturor cetăţenilor Republicii Moldova.

Pentru a parcurge cu succes acest obiectiv însă, este în continuare nevoie de susţinerea poate şi mai hotărâtă a parcursului de reformă, de o capacitare a interesului tuturor forţelor responsabile din Republica Moldova, pentru a duce mai departe acest obiectiv şi este nevoie în continuare de dialog, angajare şi responsabilitate pe toate liniile. Atât în ce priveşte dialogul între autorităţile statului, dar poate cu atât şi mai important dialogul între autorităţi cu cetăţenii, conform unui interviu pentru IPN.

„În cazul României, integrarea noastră în Uniunea Europeană a adus o schimbare semnificativă a nivelului de trai. A contribuit de o manieră decisivă la îmbunătăţirea vieţii tuturor cetăţenilor, a atras după sine investiţii străine, a ajutat România să aibă o voce tot mai respectată la nivelul instituţiilor europene şi a permis tuturor cetăţenilor să beneficieze de multitudinea de programe de finanţare, de fonduri de coeziune, de asistenţă în diverse domenii”, a menţionat Daniel Ioniţă.

În momentul de faţă, potrivit diplomatului, România este o voce importantă în „corul” statelor europene şi este susţinătoare activă a necesităţii menţinerii coeziunii, solidarităţii şi a acţiunii comune la nivel european, iar şi România va fi în continuare unul din statele membre ale Uniunii Europene deosebit de interesate de consolidarea proiectelor europene.

Despre ultimele evoluţii din Republica Moldova în contextul apropierii de UE, oficialul român a spus că este nevoie de susţinerea în continuare a demersurilor şi a obiectivelor asumate de Parlamentul moldovean şi susţinute în mod constant de Guvern, de continuare a parcursului european. Oficialul a precizat că parcursul european nu înseamnă relaţii proaste cu alte state.

„Nu trebuie judecat acest parcurs european în cheie geopolitică. Nu-ţi interzice nimeni să ai relaţii bune cu Uniunea Europeană şi, în acelaşi timp, să ai relaţii foarte bune cu Federaţia Rusă. Lucrurile vorbesc în esenţă de la sine. Anul trecut, Republica Moldova a exportat mărfuri în România într-o valoare mai mare decât toate exporturile Republicii Moldova în întreg spaţiul CSI. Despre astfel de realităţi vorbim”, a remarcat Daniel Ioniţă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...