Ambasadorul britanic: Situația din Moldova îmi amintește de dictatura din Tunisia, care a generat o revoluție

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova are nevoie de reforme adevărate în toate sectoarele, în special în justiție, în caz contrar situația din țară ar putea degrada și mai mult și poate genera o revoluție, susține ambasadorul britanic în Republica Moldova, Phil Batson.

Potrivit acestuia, „reforme adevărate și profunde sunt necesare în toate sectoarele: justiție, agricultură, sectorul bancar și financiar, sănătate, educație, transport, administrare publică”.

„Să luăm doar un exemplu, justiția. Eu aș spune că a fost creat un sistem distrugător, care protejează interesele unei elite, atât pe interiorul sistemului cât, într-o măsură oarecare, și în afara lui. El are o rezistență ereditară la reforme. Amintiți-vă ce s-a întâmplat luna trecuta cu alegerile (ca să le numim așa) Președintelui Curții Supreme de Justiție. A fost înaintat doar un singur candidat, actualul deținător al acestei funcții. Cum a putut fi posibil? Oare nu mai există în Moldova și alți judecători de calitate, sau alți profesioniști din sfera justiției? Sau asta s-a întâmplat din cauza că nimeni nu s-a încumetat să schimbe status quo-ul sau să reformeze sistemul?”, a declarat Batson în cadrul unui interviu pentru emisiunea radio „Sinteze și Dezbateri de Politică Externă”.

El susține că situația din țară poate degenera și transforma într-o revoluție.

„Situația mi-o amintește un pic pe cea de la misiunea mea precedentă, din Tunisia, unde o dictatură benignă a contribuit la apariția auto-cenzurii, unde nimeni nu critica pe nimeni în caz daca pierdea lucrul, sau se pomenea cu vizite-surprize din partea autorităților fiscale. La un final, sistemul a explodat din interior — oamenii simpli și-au pierdut răbdarea și a urmat Primăvara Arabă, adică revoluția”, a avertizat diplomatul britanic.

Ambasadorul crede că cel mai mare risc pentru Republica Moldova este faptul că „guvernarea nu învață din propriile greșeli și continuă să mimeze reformele”.

„Dacă Guvernul și Parlamentul nu vor face lucrurile necesare, atunci, eu cred, va crește riscul ca situația economică și cea politică să se înrăutățească în continuare. Și nimeni nu vrea acest lucru”, a subliniat Phil Batson.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...