Alimentele care aproape că nu au termen de valabilitate: Pot fi consumate după o perioadă extrem de mare de timp

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Vestea că, după 106 de ani, tortul de fructe al căpitanului Scott a fost găsit intact în ghețurile de la Polul Sud ridică întrebarea: există alimente care pot fi consumate, dacă nu sunt păstrate în condiții speciale, peste ani de zile?

Mierea

În 2015, arheologii au raportat că au găsit miere de 3000 de ani, în stare perfectă de consumare, în timp ce au excavat morminte în Egipt. Această durabilitate este datorată caracteristicilor unice ale mierii: are un conținut scăzut de apă și un conținut ridicat de zahăr, astfel încât bacteriile nu pot crește. Mierea conține, de asemenea, cantități mici de peroxid de hidrogen, care inhibă creșterea microbilor. Deși mierea poate deveni tulbure și se poate cristaliza atunci când este deschisă, această schimbare fizică poate fi inversată prin încălzirea mierii.

Orezul alb

Orezul alb a fost consumat după ce a fost depozitat timp de 30 de ani în cutii sigilate. Ceea ce pare a fi esențial pentru orez este temperatura la care este depozitat. Studiile au arătat că o temperatură scăzută (aproximativ 3 ℃ ) și o lipsă de oxigen par a fi importante pentru longevitatea sa. Orezul brun, deși adesea considerat a fi mai sănătos, are o perioadă de depozitare mai scurtă. Tărâțele sale fibroase conțin grăsimi nesaturate, ceea ce îl poate face rânced.

Ciocolata neagră

Adăugarea de lapte în ciocolată poate reduce durata de depozitare. Dar ciocolata neagră pare să reziste mai bine, dacă este brută și păstrată la o temperatură constantă. Totuși, ciocolata poate fi consumată după doi, maxim trei ani, și nu mai mult ca în cazul orezului sau a mierii. Pentru majoritatea oamenilor, totuși, ciocolata nu tinde să țină atât de mult, fiind consumată foarte repede…

Sosul de Soia

Sosul de soia are potențialul de a se păstra cel puțin trei ani. Combinația conținutului de sare și a fermentării înseamnă că, dacă este nedeschis, ar trebui să aibă o durată de depozitare foarte lungă. Termenul de valabilitate este influențat de mediul în care este ținut și după cât timp de la depozitare este deschis pentru prima dată.

Sarea și Zahărul

Multe dintre alimentele care au un termen de valabilitate ridicat sunt bogate în zahăr și sare. Într-o explicație simplă, acestea extrag apa, așa că dacă bacteriile încearcă să crească, nu vor avea nicio șansă în aceste alimente. Acesta este motivul pentru care folosim sare pentru a pune la borcan murături sau zahăr pentru a face gem. Dacă sarea și zahărul sunt stocate departe de umiditate, în containere etanșe, acestea vor ține pe termen nelimitat. Dar aditivii, cum ar fi iodul adăugat la sare, îi reduce acesteia durata de păstrare la aproximativ cinci ani. Acest lucru se datorează faptului că iodul conține lucruri care atrag microbii.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...