Adepţi ai organizaţiei „Stat Islamic” care plănuiau un atac terorist în Sankt-Petersburg pe 16 decembrie, reţinuţi în Rusia

Adepţi ai organizaţiei „Stat Islamic” care plănuiau un atac terorist în Sankt-Petersburg pe 16 decembrie, reţinuţi în Rusia

Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Federaţiei Ruse anunţă despre prevenirea unui şir de acte teroriste în Sankt-Petersburg. Acestea urmau a fi executate de către tineri adepţi ai organizaţiei teroriste „Stat Islamic”, conduşi de peste hotare prin intermediul aplicaţiei Telegram.

Potrivit RIA Novosti, la 16 decembrie, un atacator sinucigaş urma să se arunce în aer în „una dintre instituţiile de cult (religios)”. Pe lângă asta, tot atunci, teroriştii urmau să detoneze un şir de bombe artizanale în locurile de adunare a unui număr mare de persoane.

Şapte membri ai celulei teroriste au fost reţinuţi între 13 şi 14 decembrie. Judecânt după înregistrarea video prezentată de FSB, unul dintre reţinuţi a recunoscut pregătirea pentru acte teroriste. Acesta urma să prepare explozibilul.

În apartamentul închiriat de suspecţi, oamenii legii au descoperit explozibil, arme, muniţii şi literatură extremistă. Laboratorul pentru prepararea „bombelor artizanale” a fost lichidat.

Anterior, directorul FSB, Alexandr Bortnikov a declarat că în acest an au fost prevenite 18 acte teroriste mari. Astfel, serviciile speciale au descoperit activitatea unui grup de adepţi ai organizaţiei „Stat Islamic”, originari din Asia Centrală. Aceştia intenţionau să organizeze atacuri teroriste în timpul sărbătorilor de iarnă, dar şi în perioada campaniei electorale pentru alegerea preşedintelui rus.

0