Acord istoric în Europa pentru construirea rachetei Ariane 6

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Țările membre ale Agenției Spațiale Europene (ESA), reunite la nivel de miniștri în Luxemburg, au ajuns marți la „un acord istoric” vizând construirea unei noi rachete, Ariane 6, care ar urma să intre în funcțiune începând din anul 2020, transmite EFE, pe baza anunțului făcut de ESA.

Europa a convenit asupra unui buget global de 8 miliarde de euro, pentru zece ani, pentru rachete lansatoare. Jumătate din această sumă este destinată rachetei Ariane 6 și cuprinde și construcția unui cosmodrom la Kourou, în Guyana franceză, informează AFP. Scopul acestui ambițios proiect este acela de a face față concurenței crescute din domeniul lansatoarelor de rachete.

„Este un succes, aș îndrăzni chiar să spun că este un mare succes”, a declarat Jean-Jacques Dordain, directorul general al ESA.

Acordul a fost obținut după mai multe luni de negocieri în cadrul ESA, în special între Franța și Germania, care vor fi principalii contributori la realizarea proiectului. Franța s-a angajat să asigure 52 %, iar Germania 22 % din costurile necesare pentru Ariane 6, care va înlocui în 2020 actuala rachetă Ariane 5. Intrată în uz în 1996, aceasta a realizat cu succes până în prezent 62 de misiuni.

Ariane 5 a reușit să acapareze 50 % din piață în sectorul lansărilor de sateliți, dar supremația ei este amenințată de racheta Falcon de la firma americană SpaceX.

Racheta Ariane 6 va fi construită pe bază de module în două variante: una mai ușoară, cu două propulsoare, și o alta mai grea, cu patru propulsoare. Noua rachetă va fi adaptată cerințelor instituționale (sateliți științifici, sonde spațiale etc), precum și zborurilor comerciale (sateliți de telecomunicații, televiziune ș.a.m.d.).

ESA este o organizație internațională cu sediul la Paris, formată din 20 de țări membre — Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxembourg, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania și Suedia. Estonia, Letonia, Slovenia și Ungaria au statut de „state europene cooperante”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...