(GRAFIC) Topul celor mai eficiente guverne din lume; Moldova, la coada clasamentului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Raportul Competitivității Globale pe 2014-2015, adoptat la Forumul Economic Mondial, prezintă public un clasament al celor mai eficiente guverne din cele 144 de state aflate în competiție, dar și al celor mai competitive.

Clasamentul a fost întocmit în funcție de măsurile adoptate în ultimul an de executivele respective, avându-se în vedere inclusiv risipa făcută prin cheltuielile guvernamentale sau transparența decizională.

În top 10 al celor mai eficiente guverne se află cele din Qatar, Singapore, Finlanda, Hong Kong, Emiratele Arabe Unite, Nouă Zeelandă, Rwanda, Malaezia, Elveția și Luxemburg.

În coada clasamentului sunt Venezuela, cu cel mai ineficient guvern din cele 144 de state, urmată de Italia, Argentina, Liban, Libia, Croația, Angola, Ciad, Mauritania și Serbia.

l

Moldova se situează pe poziția a 122-a în acest top, în cădere față de anul trecut.

Eficiența unui guvern se reflectă în competitivitatea sa și în creșterea economică. Birocrația excesivă, lipsa de transparența sau cadrul legal inadecvat necesită costuri de business suplimentare și reduc dezvoltarea țării, arată autorii raportului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...