Președintele Poloniei: Locul Ucrainei și al altor țări din Europa de Est este în „casa europeană comună”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

„Locul Ucrainei al al altor țări din Europa de Est” este „în casa europeană comună”, a declarat președintele polonez Bronislaw Komorowski, într-un discurs susținut în noaptea de joi spre vineri la Westerplatte, lângă Gdansk, cu ocazia aniversării a 70 de ani de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, informează vineri AFP.

Locul Ucrainei și al altor țări din Europa de Est — dacă ele o doresc și dacă sunt pregătite pentru aceasta — este în casa noastră europeană comună”, a declarat Komorowski, în prezența omologului său ucrainean și a mai multor alți șefi de state din regiune.

Potrivit lui Komorowski, „războiul care continuă în Ucraina nu ne permite să uităm că încă mai există în Europa forțe care amintesc de cele mai sumbre perioade din istoria europeană a secolului al XX-lea, care se ghidează după logica zonelor de influență și caută să-și țină vecinii într-o stare de dependență vasală”.

„Atunci când încă o națiune și-a exprimat dorința de a se ralia Europei, aspirând la o viață normală, demnă, la condițiile unei mai mari libertăți, reacția unui vecin mai puternic a fost recursul la forță și la modificarea frontierelor prin forță”, a mai constatat președintele polonez, referindu-se la anexarea Crimeei de către Rusia, însă fără a numi acest teritoriu.

Potrivit AFP, cadrul peninsulei Westerplatte, unde, la 1 septembrie 1939, au fost trase primele lovituri de tun ale crucișătorului german Schleswig-Holstein asupra unei garnizoane poloneze, a conferit un cadru solemn acestor declarații ale lui Komorowski.

Imediat ce a fost anunțată, în ianuarie, reuniunea de la Gdansk a fost percepută de Moscova ca un contra-eveniment, menit să concureze tradiționala parada de 9 mai din Piața Roșie. Țările occidentale marchează victoria în Al Doilea Război Mondial la 8 mai, din cauza unei diferențe de fus orar, care face ca, pentru Moscova, Germania să fi capitulat la 9 mai. În mod simbolic, președintele ucrainean Petro Poroșenko a anunțat că anul acesta, pentru prima dată, Ucraina va celebra această aniversare la 8 mai.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...