Ce spune Dorin Recean despre arestarea jurnalistului Vadim Ungureanu

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După ce vineri, 20 iunie, sediul redacției deschide.md a fost percheziționat de către angajați ai MAI, iar reporterul Vadim Ungureanu a fost reținut pentru 72 de ore, ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean, comentează acțiunile MAI pe acest caz.

Citește și: ONG-urile de media solicită Ministerului de Interne claritate în cazul jurnalistului reţinut

Ministrul a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj, în care explică acțiunile MAI din 20 iunie curent, deoarece, comentează Recean, mulți i-au solicitat opinia vizavi de acest caz. Iată ce scrie ministrul:

„Dat fiind că foarte mulți îmi solicită opinia vizavi de cazul Vadim Ungureanu, o să mi-o exprim aici, pentru ca toți să aibă acces la ea într-o formă netrunchiată:

1. Acest caz vine într-un moment foarte nepotrivit pentru MAI și pentru mine personal. În ultimele luni sunt orchestrate multiple atacuri publice și mai puțin publice care au ca scop destabilizarea situației la interne și demisia mea. Ultimul atac de acest gen este moțiunea comuniștilor din Parlament, care îmi solicită demisia. Este evident pentru oricine, care caută să înțeleagă ce anume real se întâmplă, că reținerea unei persoane care în multiple rânduri m-a criticat, este ultimul lucru pe care mi l-aș dori. Dacă și există vreun „câștigător” din această situație, acesta NU este Dorin Recean.

2. Nu sunt genul de ministru care se implică peste mersul anchetelor și solicită poliției și/sau procuraturii să oprească unele cazuri care îl pot afecta public negativ. Nu fac astfel de lucruri și nici nu mă voi expune pe esența cazului; aceasta e treaba justiției. Desigur, aș fi preferat ca acest caz să nu existe cap-coadă: de la șantaj – la flagrant.

3. Mai departe în acest caz justiția trebuie să asigure un proces corect și transparent. În același timp, din cauza gravității acuzațiilor aduse și notorietății cazului, am solicitat Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al MAI să efectueze două anchete interne: prima – pe comportamentul și legalitatea acțiunilor poliției în documentarea cazului; și a doua – pe integritatea bazelor de date cu caracter personal din gestiunea tuturor subdiviziunilor MAI.

Știu că nu voi putea opri valul de atacuri contra mea al celor cărora le vine bine acest caz, dar am considerat necesar să-mi fac opinia publică.

Mai știu că legea trebuie respectată de toți!”, scrie Dorin Recean.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...