(VIDEO) ANRE, lucrezi pentru PD? Oamenii protestează în fața Agenției, cerând reducerea tarifelor la gazele naturale

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Protest la sediul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), conducerea căreia este acuzată că face jocurile Partidului Democrat și nu reduce prețul la gazele naturale, chiar dacă prețul de achiziție al gazului s-a redus, iar dolarul s-a depreciat sub 17 lei.

Protestatarii s-au adunat la sediul ANRE să ceară reducerea imediată a tarifelor la gazele naturale. Deși prețul de import al gazelor naturale este în continuă scădere, ANRE nu a revizuit tarifele de doi ani, iar cetățenii plătesc, în prezent, cu aproape 30% mai mult decât costurile reale, spun manifestanții.

„Odată cu reducerea prețului la achiziție al gazului, ANRE este obligată să reducă tarifele. Se pare însă că noi atestăm la un joc aici. PD ar încerca să își facă campanie pe spatele cetățenilor. Acum, plătim mai mult, dar în ajunul campaniei electorale ANRE va scădea prețul, iar guvernarea va ieși în lumină bună – iată că fericește poporul. Cerem ca ANRE să fie o instituție independentă și să nu să se supună lui Plahotniuc”, spune un manifestant.

Secretarul general al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, cere conducerii ANRE să convoace ședința, în cadrul căreia să se discute despre posibilitatea reducerii tarifelor și să nu aștepte „telefonul lui Plahotniuc”, care ar pregăti „pomene electorale” cetățenilor.

„Prețul de achiziție al gazului a scăzut, dar tarifele rămân aceleași. Noi plătim mai mult. În loc să investim acești bani, noi facem donații și finanțăm Moldova Gaz, care este o întreprindere total netransparentă. De ani de zile lumea se întreabă când vom avea un audit la această instituție. Salariul directorilor de la ANRE este de 40-50 de mii de lei. Pe ei nu îi prea ustură acest preț la gaz, dar pe noi ne doare, pentru că la fiecare sfârșit de lună ne gândim cum să plătim factura. Cerem ANRE să convoace ședința și să discute cum și de se prețul de achiziție al gazului s-a redus, cursul dolarului nu mai este 20-21 de lei, dar este 16-17 lei, dar tarifele rămân aceleași. Nu așteptați telefonul de la șeful Plahotniuc. Noi nu avem nevoie de pomene electorale. Suntem sigură că aproape de alegeri vor veni ca mari mărinimoși și vor scădea atunci prețul. Noi acum cerem prețuri corecte, nu populiste”, a declarat Grosu.

Un protestatar pensionar a declarat că cel mai greu le este pensionarilor, care sunt nevoiți să doarmă până și îmbrăcați. „Se culcă îmbrăcați, din cauza frigului. Da, e greu, mai ales pensionarii. Duc o viață grea”, a declarat bătrânul.

Conform protestatarilor, odată cu micșorarea tarifelor la gazele naturale, ar trebui să fie reduse și cele la energia electrică și termică.

În fața ANRE oameni au scandat lozinci precum: „ANRE, lucrezi pentru PD?”; „ANRE, când dai jos tarifele?”; „Iarna-i grea, omătu-i mare ANRE rușine n-are”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...