John Kerry: Washingtonul îl va susține pe noul președinte Petro Poroșenko, pentru o Ucraină ”unită”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Secretarul de stat John Kerry a declarant, luni, că Statele Unite îl vor susține pe viitorul președinte ucrainean în eforturile sale pentru făurirea unei Ucraine „unite”. Reacția oficialului american a venit în momentul în care comisia electorală anunța victoria lui Petro Poroșenko la alegerile prezidențiale care au avut loc duminică, scrie Agenția France Press.

„Vom sprijini eforturile lor (a ucrainenilor n.r.) de a-și lua în mâini viitorul într-o Ucraină mai unită, sigură, îndependentă și prosperă”, a declarat Kerry.

Votul ucrainenilor de duminică a fost văzut ca cel mai important din istoria post-sovietică a Ucrainei, deoarece ei luptă pentru a rămâne uniți, după câteva luni de agitație, și pentru a evita colapsul economic, scrie sursa citată.

Citește și: Obama despre alegerile din Ucraina: Un pas înainte spre unificarea țării

Kerry a adăugat că „Statele Unite ale Americii respectă suveranitatea și integritatea teritorială a Ucraiei, condamnă și resping ocupația rusă și tentativa de anexare a Crimeii și sunt hotărâți să lucreze împreună cu Ucraina și alte țări pentru a găsi o soluție pașnică la conflictul”.

Kerry a lăudat, de asemenea, „curajul” și „determinarea” alegătorilor din estul Ucrainei, în ciuda faptului că rebelii au împiedicat desfășurarea scrutinului în mai multe orașe.

Amintim că președintele american, Barack Obama, a declarat duminică, după încheierea alegerilor din Ucraina, că este gata să colaboreze cu noul președinte și că țara vecină trebuie să meargă înainte pe calea reunificării statului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...