Supăraţi pe decizia CC, socialiştii vor simplificarea procedurii de atragere la răspundere a judecătorilor constituţionali şi interzicerea dublei cetăţenii pentru aceştia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Partidul Socialiştilor a elaborat şi va înregistra în Parlament o iniţiativă legislativă prin care să interzică dubla cetăţenie a judecătorilor Curţii Constituţionale. Supăraţi pe decizia Curţii Constituţionale privind suspendarea preşedintelui Igor Dodon, socialiştii susţin că „nu este normal atunci când şase cetăţeni, care au jurat credinţă altui stat şi care au paşaport străin în buzunar, să decidă asupra soartei Republicii Moldova”. Astfel, aceştia vor amendarea legii cu privire la Curtea Constituţională şi Codul jurisdicţiei din Republica Moldova, inclusiv în partea privind simplificarea procedurii de atragere la răspundere a judecătorilor CC.

„Ceea ce a avut loc pe 17 şi 19 octombrie curent este o gravă depăşire a atribuţiilor de serviciu, este un exces de putere şi considerăm că prin aceste două hotărâri Curtea Constituţională a abuzat grav şi a încălcat grav Constituţia Republicii Moldova şi a contribuit la uzurparea puterii în stat”, a declarat deputatul socialist Vlad Bătrîncea în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit lui Bătrîncea, Curtea a comis „o mare fărădelege”, declarând că preşedintele Republicii Moldova nu poate exercita atribuţiile sale funcţionale, refuzând numirea unui „băiet (n.r. băiat) de 30 de ani cu studii în contabilitate” unica experienţă în viaţă a căruia sunt „scheme de delapidare a granturilor care vin în ţară”. „Acest personaj nu are nimic cu Armata, nu are nimic cu Ministerul Apărării. Dar, cu părere de rău, constatăm că, Curtea Constituţională nu mai reprezintă interesul Constituţiei, nu mai reprezintă Legea Supremă în stat, ci reprezintă un singur partid politic”, a mai spus deputatul socialist, precizând că proiectul de lege va fi înregistrat joi în Parlament.

La rândul său, deputatul PSRM Vasile Bolea a menţionat că „astăzi, Curtea Constituţională face tot posibilul ca să distrugă ultimele instituţii în acest stat care mai funcţionează şi care nu sunt capturate”, precizând că se referă la instituţia prezidenţială. Mai mult, potrivit lui, „actuala lege cu privire la Curtea Constituţională, Codul jurisdicţiei constituţionale, le oferă judecătorilor CC o imunitate absolută”.

„De o asemenea imunitate nu se bucură nici preşedintele Republicii Moldova, nici deputaţii în Parlament”, a mai spus Bolea, menţionând că socialiştii vin cu iniţiativa de a simplifica atragerea la răspundere disciplinară, civilă, penală şi administrativă a judecătorilor CC. „Astăzi, dacă un judecător al Curţii Constituţionale a încălcat regulile rutiere şi dacă un poliţist l-a oprit, trebuie să-i comunice preşedintelui Curţii şi aceşti cinci cetăţeni ai altui stat să decidă dacă merită acest judecător să fie atras la răspundere sau nu merită. Eu nu vorbesc de alte acţiuni, mult mai grave, care pot să le comită judecătorii Curţii Constituţionale şi nu vor purta nicio răspundere”, a mai spus Vasile Bolea.

În speţă, socialiştii propun instituirea unei comisii speciale care se va ocupa cu aceste cazuri şi atunci când se va întâmpla ceva, să decidă dacă el se face vinovat.

Paralel cu înregistrarea proiectului de lege, deputaţii socialişti vor iniţia discuţii cu colegii din alte fracţiuni parlamentare, în speranţa că aceştia vor susţine proiectul lor de lege. „Vom aborda această problemă în Parlament, vom fi foarte insistenţi şi vom face tot posibilul ca acest proiect să fie votat în Parlament. În cazul în care majoritatea parlamentară care aparţine Partidului Democrat va apăra Curtea Constituţională, noi încă o dată vom scoate la suprafaţă elementul că această Curte Constituţională aparţine Partidului Democrat”, a conchis Vlad Bătrîncea.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...