(VIDEO) Transnistrenii încearcă să elucideze relaţiile dintre Dodon şi Şevciuk: Un comunist de la Tiraspol, la mijlocul ecuaţiei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Presa de la Tiraspol nu îl mai idolatrizează pe preşedintele Igor Dodon, după ce acesta a început să vorbească, tot mai des, despre reintrigarea Republicii Moldova. Acum, cei de la Tiraspol vor să ştie ce relaţie îi leagă pe Dodon şi aşa-numitul fost lider, Evgheni Șevciuk, care a fugit pe malul drept al Nistrului, iar ulterior a părăsit hotarele ţării şi ce obiective au socialiștii moldoveni în regiunea separatistă.

Într-un reportaj al presei de la Tiraspol, jurnaliștii au găsit persoana de legătură dintre şeful statului Igor Dodon şi fostul aşa-numit lider din regiunea separatistă, Evgheni Șevciuk, iar acum încearcă să găsească şi ce interese îi leagă pe cei doi. Comunistul de la Tiraspol, Oleg Horjan, ar fi persoana de legătură dintre cei doi, novostipmr.com notând că „deputatul comunist” este cunoscut pentru faptul că vizitează foarte des Chișinăul, iar ultima dată a participat la „Reuniunea solemnă consacrată aniversării a 20 de ani de la înființarea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova”.

În cadrul discursului ținut în fața socialiștilor și a lui Igor Dodon, Horjan a lăudat scopurile „corecte, nobile și realizabile” ale PSRM și a dat asigurări că aceștia se pot baza pe susținerea și ajutorul său și a „partidului” pe care-l conduce.

„Deci, care sunt obiectivele socialiștilor moldoveni, din rândul cărora face parte Igor Dodon, susținuți de Oleg Horjan? Poate reintregirea Transnistriei? Recent, Dodon a vorbit despre obiective comune privind Transnistria cu Parlamentul şi Guvernul proeuropean. Tot el a fost cel care a susţinut instalarea posturilor moldo-ucrainene. Oare această problemă a fost discutată cu Şevciuk în 2015? Ce au convenit ei?”, acestea sunt doar câteva din întrebările la care jurnaliştii de la Tiraspol vor să găsească răspuns. Cert este că președintele Igor Dodon nu se mai bucură de simpatia transnistrenilor în contextul în care îşi doreşte reintregirea Republicii Moldova, iar acum transnistrenii încearcă să găsească şi ce îl leagă pe acesta cu fugarul Evgheni Șevciuk.

Potrivit novostipmr.com, Șevciuk este „personajul principal” în șase dosare, iar așa-zisul comitet de investigații din regiune îl așteaptă pentru a prezenta explicații. În cazul în care acesta nu va veni de bunăvoie, va fi anunțat în căutare de către autoritățile nerecunoscute din Transnistria. Jurnaliștii din stânga Nistrului mai dezvăluie că rămâne a fi un secret conținutul celui de-al șaselea dosar deschis pe numele lui Evgheni Șevciuk.

De menţionat că, preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, a declarat în cadrul şedinţei Parlamentului de joi, că Şevciuk ar fi părăsit aseară teritoriul Republicii Moldova. Dezvăluirile au fost făcute după ce fracţiunea PLDM a solicitat audierea directorului SIS, Mihai Balan, şi a vicepremierului pentru Reintegrare, Gheorghe Balan, în legătură cu informaţiile privind aflarea lui Evgheni Şevciuk la Chişinău. Majoritatea parlamentară nu a susţinut însă iniţiativa liberal-democraţilor.

„Fracţiunea PLDM solicită includerea în ordinea de zi a şedinţei de azi sau cea de mâine, cum va decide plenul, audierea directorului SIS şi a viceprim-ministrului Gheorghe Balan în legătură cu informaţia care a fost difuzată în presă cu privire la anumite dosare penale în privinţa aşa-zisului ex-preşedinte al entităţii neconstituţionale din stânga Nistrului, Evgheni Şevciuck, care s-ar fi refugiat pe teritoriul controlat de autorităţile constituţionale ale Republicii Moldova”, a propus preşedintele fracţiunii liberal-democrate din Parlament, Tudor Deliu.

„Pentru adoptarea unei atitudini ferme şi consolidate a autorităţilor publice ale Republicii Moldova, solicităm să fie prezentate date privind acţiunile care urmează a fi întreprinse pentru asigurarea statului de drept şi în ce măsură evenimentele care au loc în stânga Nistrului afectează sau vor afecta securitatea statului şi prevederile imperative, constituţionale, ale Republicii Moldova”, a mai menţionat Deliu.

Drept răspuns, liderul comunist a menţionat: „Domnule Deliu, aţi întârziat. El aseară a plecat din Moldova”, a declarat Vladimir Voronin fără a oferi detalii în acest sens.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...