(VIDEO) Prima proteză din lume, care oferă percepție senzorială

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În premieră mondială, un bărbat, al cărui braț a fost amputat cu 9 ani în urmă, și-a recăpătat simțul tactil grație unei mâini artificiale experimentale, atașate la nervii de la membrul amputat, informează Agenția France Presse.

La spitalul Gemelli din Roma, un danez de 36 de ani a testat pentru prima oară mâna bionică, realizată de câțiva cercetători germani, elvețieni și italieni. În timpul experimentului, pacientul a fost legat la ochi și a avut dopuri în urechi, astfel încât să fie sigur de apariția simțului tactil.

„Este pentru prima dată când reuşim să restabilim o percepţie senzorială în timp real cu o proteză”, a subliniat Silvestro Micera, medic de la l’Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPF), din Elveţia.

Conform oamenilor de știință, această descoperire biomedicală dă unde verde protezelor care se vor confecționa în viitorul apropiat, astfel încât pacienții rămași accidental fără un membru vor putea recăpăta artificial funcțiile acestuia, dar și percepția senzorială pe care o oferă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...